Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.

Sluiten

Ruim 1 op de 4 collega’s beleeft romantische momenten

#053 Ruim 1 op de 4 collega’s beleeft romantische momenten
door Charlotte Vis
14 februari 2017
1,5 minuut
Versie 1 - 14 februari 2017

Kijk even om je heen. Naar al je collega’s die op de werkvloer aan het bikkelen zijn. Bedenk je dan eens dat voor 1 op de 4 een romantische escapade niet vreemd is. Hiervoor hoeft het geen valentijn te zijn! In het kopieerhok, tijdens borrels of op het bureau van de baas: 27% procent van de werknemers houdt werk en privé niet gescheiden. Of je zelf 1 van die 4 bent of (bijna) zeker weet dat we het over degene naast je hebben: het is ongetwijfeld heel herkenbaar, toch?

Dat werkverhoudingen verdergaan dan alleen zakelijke relaties komt door een aantal zaken, zo zeggen de experts. Ze noemen de huidige netwerkcultuur, de veranderende dienstverbanden en meer zelfstandig professionals die aan het werk zijn. (Bron: ad.nl.) Daarnaast werken er steeds meer vrouwen en zij bekleden vaker een hoge functie. Deze gelijkheid zorgt voor een meer evenredige verdeling binnen de verschillende lagen van organisaties. Mannen en vrouwen werken vaker intensief samen en daardoor kan er wat opbloeien.

Collega's worden vrijer

Combineer dit met het gegeven dat werknemers flexibeler zijn in het indelen van hun werkzaamheden en vrijer in de omgang met hun collega’s. Zo kan het zomaar zijn dat er een flirt tussen jou en een collega ontstaat. Dat dit niet voor iedereen geldt, blijkt maar weer. We legden onze collega’s het vuur aan de schenen. Merlijn, (27) data-analist, peinst er niet over. “Je hoort soms dingen bij de koffieautomaat. Ik geloof in het principe ‘don’t shit where you eat!’ Relaties aangaan met collega’s zorgt voor problemen en die voorkom ik liever dan dat ik ze moet oplossen. Mij niet gezien!” Voor sommigen zal dit een heel herkenbaar standpunt zijn, maar niet voor Janneke (34), die haar man ontmoette op de nieuwjaarsborrel van haar vorige werkgever. "Hoe blij we ook waren, we hebben het pas kenbaar gemaakt toen ik uiteindelijk een andere baan had. En eerlijk: misschien maakte die geheimzinnigheid het ook gewoon extra leuk."

Onschuldige flirts, romances en relaties: wat gebeurt er?

Ook laat het onderzoek zien dat niet iedereen tegenstander is van een romantisch onderonsje met een collega. Van de bijna 500 ondervraagden zegt 8 procent het te houden bij ‘slechts’ flirten met een collega. Hier is niets mis mee, als het maar een beetje binnen de perken blijft, natuurlijk! (Iets extra’s voor een collega over hebben of interesse tonen in de ander om een band op te bouwen kan opgevat worden als charmeren, iets wat het samenwerken ten goede kan komen.) Van de ondervraagden geeft 12 procent aan dat het bij een romantisch moment blijft, maar een respectabelijke 15 procent houdt er wel degelijk een relatie op na. Je collega’s zijn tenslotte ook niet van steen.

Oorzaak en gevolg

Je charmes in de strijd gooien om je positie te verbeteren kan blijkbaar in je voordeel werken, so we’ve heard. Of je dat ook moet willen is natuurlijk een tweede. Een serieuzere, romantische flirt daarentegen heeft een heel ander doel. Slaat zoiets om in oprechte gevoelens of een romance, dan kan dit gevolgen hebben (zeker als het niet wederzijds is). We kennen allemaal de teleurstelling, een achterdochtige collega of een boze manager, nietwaar? Of het nu de kerstborrel of het overwerken is, feit blijft dat het niet de eerste, maar zeker ook niet de laatste keer zal zijn dat er tussen collega’s wat opbloeit. Probeer, als het even kan, het vooral zo professioneel mogelijk te houden. En mocht er toch iets gebeurd zijn, het zij zo. It happens to the best of us! ;)

Praat mee!

Wil jij hier meer over weten of graag meepraten over alles wat wij schrijven en delen met de wereld? Check onze Facebookpagina en laat van je horen!

Beoordeel dit artikel

Wie mag dit artikel echt niet missen? Deel het met je vrienden, familie of collega’s via:

#053 Ruim 1 op de 4 collega’s beleeft romantische momenten
door Charlotte Vis
14 februari 2017
1,5 minuut
Versie 1 - 14 februari 2017

Anderen lezen ook deze artikelen

Zoek en vind de baan die bij je past!