Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.

Sluiten

Aan het werk in ploegendiensten. Zo zit dat!

#051 Aan het werk in ploegendiensten. Zo zit dat!
door Charlotte Vis
08 februari 2017
3 minuten
Versie 1 - 08 februari 2017

Of je nu een nachtdier of een dagdier bent: we hebben allemaal zo onze voorkeur om bepaalde uren wel of niet te werken. Wij hebben meerdere vacatures waarin je in ploegen of volgens onregelmatige tijden aan het de slag kunt. Gaat jouw voorkeur uit naar ‘s avonds, ‘s nachts of op bijzondere dagen werken? Dan zit daar een extraatje aan vast in de vorm van een percentage van je salaris, bovenop je loon. Deze toeslag is wettelijk vastgesteld en dit houdt in dat je recht hebt op minimaal hetzelfde percentage als de vaste werknemers van het bedrijf waar jij werkzaam bent.

Ploegendienst, wat is dat?

Werk je in een periode van 24 uur 2 of meer afwisselende diensten? Dan is er sprake van een ploegendienst. Tijdens zo’n dienst is een groep werknemers verantwoordelijk voor het te verrichten werk. Als hun dienst erop zit komt de volgende ploeg die het werk van hen overneemt. Het werk gaat 24 uur door en stopt nooit. Om te werken in ploegendiensten moet je fysiek fit zijn en in staat zijn om zwaar werk te doen. ‘s Nachts bedien je machines en verhelp je storingen. Hiervoor moet je uithoudingsvermogen optimaal zijn. Naast ploegendienst heb je ook onregelmatigheidsdiensten. Dit betekent dat je buiten de normale kantooruren van 9 tot 18 uur, ‘s avonds, ‘s nachts of in het weekend 1 dienst draait.

Cijfers

Volgens het CBS geeft 12% van de werkzame bevolking aan wel eens in ploegen te werken. Dit percentage is door de jaren heen weinig veranderd, mede door de beroepen waarin het werken in ploegen vanzelfsprekend is. Denk bijvoorbeeld aan beroepen in de industrie, verpleging en bij de politie.

Bijna zes op de tien werknemers werkt volgens onregelmatige tijden. Mannen vaker dan vrouwen en jongeren vaker dan ouderen. Jongeren geven aan de meeste onregelmatige diensten te draaien. Ze werken vaak ‘s avonds of in het weekend in de horeca, handel of gezondheidszorg. Over het algemeen ligt het salaris van deze beroepen rond modaal. Wat hierin een groot voordeel is, is de toeslag die ze bovenop hun salaris verdienen.

Wat leveren ploegendiensten of onregelmatige diensten op?

Omdat je onregelmatige werktijden werkt of ploegendiensten draait, heb je recht op een bruto compensatie. Dit betekent dat je voor de werktijden die je gewerkt hebt een percentage van je salaris bovenop je loon uitbetaald krijgt. Als je veel van dit soort diensten werkt, kan dit flink oplopen. De toeslag die je verdient hangt af van de hoeveelheid gewerkte uren en op welke dagen je deze diensten gedraaid hebt. Als je op feestdagen werkt levert dit meer op dan op een normale doordeweekse dag waarin je ‘s nachts aan het werk gaat. De hoogte hangt ook af van wat de (vaste) werknemers krijgen die bij het bedrijf werkzaam zijn waar jij uitgezonden of gedetacheerd wordt. Dit moet minimaal hetzelfde zijn, maar mag ook hoger zijn. Al komt dit laatste weinig tot nooit voor.

De vrijheid om jezelf in te roosteren

Om werk en privé beter in elkaar over te laten gaan wordt er van de werknemers verwacht dat ze wisselende diensten draaien, ook overdag. Als je overdag werkt heb je geen recht op een toeslag bovenop je salaris. Zo hoeft de werkgever niet meer te betalen en heb jij ‘s nachts en ‘s avonds vrij. Steeds meer bedrijven kiezen ervoor om het personeel zelf hun uren in te laten roosteren. Zo wordt de kans op ziekteverzuim aanzienlijk verkleind en werknemers die hun eigen diensten indelen zijn over het algemeen een stuk gelukkiger.

Chronische jetlag

Het werken in ploegen of volgens een onregelmatig rooster lijkt ideaal, maar hier zitten wel degelijk nadelen aan. We gaven niet voor niets al eerder in dit stuk aan dat je fysiek sterk en fit moet zijn. Je brein veroudert namelijk sneller als je verschillende uren maakt, omdat je biologische klok overhoop wordt gehaald. Je hebt een soort chronische jetlag. Je lichaam moet steeds wennen aan de verschillende tijden en dit kan grote gevolgen hebben voor je gezondheid. Je kan hierdoor slaapproblemen krijgen en je hebt sneller kans op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Al deze risico’s zijn goed te ondervangen: hoe beter je voor jezelf zorgt, hoe kleiner de kans dat je ziek wordt.

Gezondheid staat voorop

Omdat een wisselend rooster een grote impact kan hebben op je gezondheid zien wij toe op een gezond ritme. Je rooster kan het beste bestaan uit een reeks nachtdiensten achter elkaar in plaats van de ene dag overdag werken en de volgende dag een nachtdienst te draaien. Daarnaast is het van belang om voldoende rust te nemen tussen de diensten door. Zo krijg je de mogelijkheid om weer in je normale ritme te komen.

Zie jij zo’n baan waarin je in ploegen werkt of onregelmatige werktijden hebt wel zitten? Lekker aan de slag, wetende dat je extra geld verdient, omdat jij werkt wanneer anderen vrij zijn. Bekijk dan onderstaande vacatures en check of jouw droombaan ertussen zit!

Omscholen of opleiden?

Wil jij jezelf omscholen of opleiden met baangarantie? We hebben een heleboel mogelijkheden in verschillende sectoren.

Klik hier!

Carrièretips

Wil je graag tips en tricks over hoe je het meeste uit je loopbaan haalt? Neem het heft in eigen handen en boost jouw carrière met onze carrièretips.

Bekijk ze hier

Beoordeel dit artikel

Wie mag dit artikel echt niet missen? Deel het met je vrienden, familie of collega’s via:

#051 Aan het werk in ploegendiensten. Zo zit dat!
door Charlotte Vis
08 februari 2017
3 minuten
Versie 1 - 08 februari 2017

Anderen lezen ook deze artikelen

Zoek en vind de baan die bij je past!