Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.

Sluiten

Werken volgens een fasencontract: hoe zit het ook alweer?

#049 Werken volgens een fasencontract: hoe zit het ook al weer?
door Charlotte Vis
31 januari 2017
2,5 minuut
Versie 1 - 31 januari 2017

Als uitzendbureau zijn wij aangesloten bij de Branche-organisatie ABU (Algemene Bond Uitzendondernemingen). Zij heeft alle regels die voor het uitzendwerk gelden vastgelegd in een CAO en controleert regelmatig of deze worden nageleefd.

De regels die voor jou als uitzendkracht gelden zijn vastgesteld aan de hand van een fasensysteem. In welke fase jij zit hangt af van het aantal weken dat je in dienst bent bij een werkgever. Weet jij nog hoe het zit? Wij zochten het voor je uit.

Fase A

De eerste fase waar je in belandt als je aan de slag gaat via Manpower is fase A. Dit betekent dat je 78 weken of minder achter elkaar aan het werk gaat. In deze fase maakt het niet uit of je bij verschillende werkgevers aan de slag gaat. Ook is de hoeveelheid uren niet van belang.
Mocht je tussendoor voor een ander uitzendbureau gaan werken of je werkt 26 weken achtereen niet, dan begint de telling opnieuw. Als je via ons aan de slag blijft en je werkt 25 (of minder) weken niet, tellen we verder vanaf het moment dat je weer aan het werk gaat.

Uitzendbeding

In fase A werk je met uitzendbeding. Dit betekent dat: tenzij je een contract hebt voor onbepaalde tijd, het contract automatisch beëindigd aan het einde van de duur of als de opdracht stopt. Dit kan alleen als het schriftelijk is vastgelegd in de overeenkomst die je tekent voordat je aan het werk gaat. Mocht je ziek worden tijdens het werk dan kan het uitzendbeding ook worden ingezet. Vanuit het UWV wordt dan het ziekengeld uitgekeerd.

Fase B

Als je 78 weken achter elkaar hebt gewerkt en je contract wordt niet opgezegd dan gaat je uitzendovereenkomst over in een contract voor bepaalde tijd. Dit wordt ook wel een fase B contract genoemd. Wij mogen je binnen een periode van 4 jaar maximaal 6 van deze contracten bieden. De duur van deze contracten wordt bepaald aan de hand van de opdracht die je gaat uitvoeren. Werk je tijdens je fase B-contract 13 weken of minder, dan telt de onderbreking mee in je gehele contractduur.

Als we geen werk meer voor je hebben terwijl je fase B-contract nog loopt dan moeten wij passend nieuw werk voor je vinden. Totdat dit gelukt is heb je recht op een gedeelte van je salaris. Zodra er passend werk voor je is, moet je dit wél accepteren. Hierbij wordt rekening gehouden met dat je hetzelfde aantal uren maakt en dat je voor ongeveer hetzelfde salaris aan de slag gaat als je gedaan hebt. In deze fase heb je geen uitzendbeding meer.

Fase C

Je komt in fase C terecht als de tijd van vier jaar in fase B voorbij is. Fase C is een overeenkomst voor onbepaalde tijd, zonder uitzendbeding. Mocht je opdrachtgever geen werk meer voor je hebben dan blijft je contract geldig en moeten wij een gedeelte van jouw salaris doorbetalen. Daarnaast moeten we, net als bij fase B, passend nieuw werk voor je vinden. Mochten we dit voor je gevonden hebben en je weigert dit, dan vervalt je recht op ander werk via ons en je recht op salaris.

Face C-contract opzeggen

Jij mag je contract elke dag opzeggen, maar dan moet je wel rekening houden met de geldende opzegtermijn. Meestal is dit één maand. Wij mogen ook jouw contract opzeggen, maar dan hebben we toestemming nodig van het UWV WERKbedrijf of moeten we de kantonrechter om ontbinding vragen. Mocht je de AOW-gerechtigde leeftijd bereiken dan eindigt je contract voor onbepaalde tijd automatisch.

Onderbrekingen tijdens je fase C-contract

Mocht je fase C-contract zijn ontbonden en je gaat toch weer aan de slag via ons dan ga je terug naar een fase B-contract. Dit gebeurt alleen als de onderbreking minder dan 6 maanden heeft geduurd. Na deze 6 maanden begin je weer van voor af aan bij een fase A-contract.

Carrièretips

Wil je graag tips en tricks over hoe je het meeste uit je loopbaan haalt? Neem het heft in eigen handen en maak werk van je carrière. 

Boost jouw carrière met onze carrièretips

Beoordeel dit artikel

Wie mag dit artikel echt niet missen? Deel het met je vrienden, familie of collega’s via:

#049 Werken volgens een fasencontract: hoe zit het ook al weer?
door Charlotte Vis
31 januari 2017
2,5 minuut
Versie 1 - 31 januari 2017

Anderen lezen ook deze artikelen

Zoek en vind de baan die bij je past!