Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.

Sluiten

Een dagje ‘ziek’? Zorg dat je niet wordt ontslagen!

#047 Word niet ontslagen
door Charlotte Vis
31 januari 2017
2,5 minuut
Versie 1 - 31 januari 2017

Ken je rechten en plichten

Ziekmelden, het is een koud kunstje. Je belt naar je werkgever en zegt dat je je niet lekker voelt en thuis wil blijven. In principe is hier niets mis mee, maar dan moet je wel echt zó ziek zijn dat je jouw werk niet meer naar behoren kunt uitvoeren. Werkgevers hebben hier soms verschillende ideeën over. Lees hier wat je moet doen als je ziek bent en hoe je dit het beste kunt melden.

Ziekmelden wanneer je niet ziek bent staat gelijk aan het plegen van fraude. Een serieuze zaak met serieuze gevolgen. Als je jezelf ziek meldt dan wordt je salaris doorbetaald door je werkgever. Daarnaast is je werkgever er verantwoordelijk voor om jou zo snel mogelijk weer aan het werk te krijgen. Bijvoorbeeld door een arbo-arts in te schakelen die bekijkt of je wel echt ziek bent en welke zorg nodig is.

Wanneer is ziekmelden onterecht?

Een ziekmelding is onterecht wanneer je:

  • de ziektewet gebruikt om niet te hoeven werken,
  • geen zin hebt om te werken,
  • ontevreden ben over je werkzaamheden,
  • een conflict hebt met je baas of collega’s

Als je jezelf ziekmeld ben niet verplicht te vertellen waarom je ziek bent. Je werkgever mag wel vragen stellen in het belang van je werkzaamheden, wie wat kan overnemen en wat er gedaan moet worden.

Hoe meld je jezelf ziek?

Ziekmelden doe je via bestaande afspraken, vastgelegd in de CAO of het reglement dat opgesteld is toen je in dienst trad. Het beste is om je ziek te melden via de telefoon. Dan spreek je je leidinggevende en kan hij of zij meteen afspreken welke taken er overgenomen worden en in welke vorm dit gebeurt. Via de mail of WhatsApp jezelf ziekmelden is minder geloofwaardig.

Wat als je werkgever je niet gelooft?

Bij het melden van je afwezigheid door ziekte ben je nooit verplicht de aard hiervan te vertellen aan je leidinggevende. Hij of zij mag (zoals eerder genoemd) wel vragen stellen die te maken hebben met je werkzaamheden. Als je niet wordt geloofd kan je baas een arbo-arts in de arm nemen. Deze arts heeft een beroepsgeheim en mag enkel onderwerpen met je baas bespreken over je herstel, dus niet over de aard van je ziekte. Voor de band met je leidinggevende is het wél goed om te vertellen wat er aan de hand is.

Gevolgen onterechte ziekmelding

Denkt jouw leidinggevende dat jouw ziekmelding niet terecht is en kan hij dit bewijzen? Dan kan het leiden tot ontslag. Maar alleen als er een arbo-arts ingeschakeld is. De arts kan in een spoedbezoek brengen en onderzoeken of je ziekmelding gegrond is of niet. Wijst dit onderzoek uit dat je niet ziek bent dan kan je worden ontslagen. Tegen dit ontslag kun je altijd in beroep. Doe dit altijd, anders kun je in de problemen komen bij het aanvragen van een uitkering.

Carrièretips

Wil je graag tips en tricks over hoe je het meeste uit je loopbaan haalt? Neem het heft in eigen handen en maak werk van je carrière. 

Boost jouw carrière met onze carrièretips

Beoordeel dit artikel

Wie mag dit artikel echt niet missen? Deel het met je vrienden, familie of collega’s via:

#047 Word niet ontslagen
door Charlotte Vis
31 januari 2017
2,5 minuut
Versie 1 - 31 januari 2017

Anderen lezen ook deze artikelen

Zoek en vind de baan die bij je past!