Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.

Sluiten

Transitie- of ontslagvergoeding: voor wie & wanneer?

#046 Transitie- of ontslagvergoeding: voor wie & wanneer?
door Suzanne van der Eerden
25 januari 2017
2 minuten
Versie 1 - 25 januari 2017

Het hoge woord is eruit: je bent ontslagen. Het verliezen van je baan betekent vrijwel automatisch het verliezen van je inkomen. De (directe) gevolgen hiervan kunnen soms ondervangen worden door een transitievergoeding en/of ontslagvergoeding. Om erachter te komen wanneer je wel of niet recht hebt op zo’n vergoeding, moet je eerst weten wat het precies inhoudt. We leggen daarom hier uit wat een ontslagvergoeding precies is en wanneer je er voor in aanmerking komt.

Een vergoeding die je krijgt wanneer je gedwongen bent het bedrijf te verlaten, heeft door de loop der jaren veel namen gekregen. Je kent ongetwijfeld het begrip ‘oprotpremie’ ook wel. Welke naam je het beestje ook geeft, het gaat altijd om een uitbetaling bij ontslag. Er zijn echter wel degelijk onderlinge verschillen. De ‘gouden handdruk’ is net als de ‘oprotpremie’ een ander woord voor de vergoeding, dus die kunnen we voor het gemak even vergeten.

Transitievergoeding en ontslagvergoeding

We focussen ons op twee vergoedingen: de transitievergoeding en de ontslagvergoeding.
Het belangrijkste verschil tussen een transitievergoeding en de (uiteindelijke) ontslagvergoeding is dat dit laatste wordt bepaald door de kantonrechter. Deze wordt dan ook toegewezen bovenop de transitievergoeding, die tot stand komt door onderhandelingen tussen werknemer en werkgever. Het toewijzen van een ontslagvergoeding gebeurt wanneer er duidelijke schuld ligt bij de werkgever.

Wanneer kom je in aanmerking?

Om te bepalen wie wel of niet in aanmerking komt voor een ontslagvergoeding, vinden er onderhandelingen en afspraken plaats tussen werknemers, werkgevers en werkgevende instanties.Het zou natuurlijk wel heel ideaal zijn als je een vergoeding krijgt wanneer je na zes maanden ontslagen wordt, of je tijdelijk contract niet verlengd wordt. Dit is echter te mooi om waar te zijn: je komt pas in aanmerking voor een vergoeding vanaf dat je twee jaar werkzaam bent geweest voor je werkgever. Wanneer dus je tijdelijke contract na twee jaar niet verlengd wordt, kun je mogelijk aanspraak maken op die vergoeding, die ook wettelijk verplicht is bij ontslag via UWV, de kantonrechter. Het daadwerkelijke ontslag hoeft niet via het UWV of de rechter te verlopen.

Hoe wordt de vergoeding bepaald

In de basis wordt er gekeken naar de volgende zaken:

  • Leeftijd van de werknemer
  • Dienstverband (in jaren)
  • Het bruto maandinkomen

De onderhandelingen vinden plaats op basis van bovengenoemde punten, maar worden verder bepaald door de belangen van beide partijen. Je werkgever kan bijvoorbeeld besluiten om dingen zo snel mogelijk te willen afhandelen en kan daarom bereid zijn wat meer te betalen. Dit betekent dat je dus niet alleen die transitievergoeding krijgt, maar aanvullend een ontslagvergoeding.

Algemene voorwaarden

De voorwaarden die zijn verbonden aan een transitie- of ontslagvergoeding zijn in de meeste gevallen telkens weer anders. Dit komt door de afspraken die tussen de betrokken partijen worden gemaakt. Om meer te weten te komen over de situatie of voorwaarden die op jou van toepassing zijn, adviseren we contact op te nemen met specialisten op het gebied van arbeidsrecht.

Bron: www.transitievergoeding.nl

Omscholen of opleiden?

Wil jij jezelf omscholen of opleiden met baangarantie? We hebben een heleboel mogelijkheden in verschillende sectoren.

Klik hier!

Carrièretips

Wil je graag tips en tricks over hoe je het meeste uit je loopbaan haalt? Neem het heft in eigen handen en boost jouw carrière met onze carrièretips.

Bekijk ze hier

Beoordeel dit artikel

Wie mag dit artikel echt niet missen? Deel het met je vrienden, familie of collega’s via:

#046 Transitie- of ontslagvergoeding: voor wie & wanneer?
door Suzanne van der Eerden
25 januari 2017
2 minuten
Versie 1 - 25 januari 2017

Anderen lezen ook deze artikelen

Zoek en vind de baan die bij je past!