Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.

Sluiten

Wat houdt een opzegtermijn in?

#045 Houd rekening met je opzegtermijn
door Suzanne van der Eerden
23 januari 2017
3 minuten
Versie 1 - 23 januari 2017

Een nieuwe baan betekent in veel gevallen afscheid nemen van een oude baan. En dat afscheid begint met het opzeggen van die baan. Of je nu via het uitzendbureau werkt of in dienst bent bij een werkgever: elke werkende in Nederland heeft een wettelijke opzegtermijn. Dit is vaak een maand, maar de termijn kan afwijken op basis van afspraken die zijn vastgelegd in je contract. Wat houdt een opzegtermijn in en hoe pak je het aan?

Een belangrijke eerste stap is het vaststellen van je opzegtermijn. Dit doe je namelijk nog vóór je met een nieuwe werkgever een startdatum afspreekt. Je kunt je opzegtermijn terugvinden in je contract of navragen bij je contactpersoon van het uitzendbureau. Bij tijdelijke arbeidsovereenkomsten is een opzegtermijn doorgaans een maand, bij een vast dienstverbandzijn dit er soms twee. Houd er ook rekening mee dat het bijna altijd om een kalendermaand gaat! Op 23 januari opzeggen betekent dat de termijn op 1 februari ingaat. Vanaf dat moment geldt de volledige maand. Je kunt dan op 1 maart starten bij je nieuwe baan. Check dit dus goed voor je afspraken maakt met je nieuwe én oude werkgever.

Een schriftelijke bevestiging

Het is niet altijd even makkelijk om je baan op te zeggen, maar het hoort er nu eenmaal bij. Het is wel zo netjes om je baas even apart te nemen en hem of haar uitleggen dat je een nieuwe baan hebt gevonden. Wat natuurlijk betekent dat ‘je het bedrijf gaat verlaten’. Deze mondelinge bevestiging is niet verplicht, maar wel zo aardig. Zeker als je altijd op goede voet hebt gestaan met je werkgever. Wat bij de meeste werkgevers wel verplicht - en wettelijk bindend - is, is de schriftelijke bevestiging van het opzeggen (en beëindigen) van je contract. Met andere woorden: jouw ontslagbrief. Dit kan heel kort maar krachtig. Zorg ervoor dat je in ieder geval de volgende punten in opneemt:

  • Datum & plaats van tekenen
  • Je volledige naam
  • Het benoemen van je opzegging
  • Datum van ingang opzeggen
  • Gewenste datum van jouw uitdiensttreding (doorgaans de laatste dag van de maand)

Of je een reden toevoegt of niet, is geheel aan jou. Het hoeft namelijk niet. Je kunt ook van de gelegenheid gebruik maken om lekker positief te eindigen en je werkgever te bedanken voor een mooie tijd! Als je zorgt dat je bovenstaande zaken in je ontslagbrief opneemt, zit je in ieder geval goed.

Vakantiedagen: opnemen of uitbetalen?

Eenmaal opgezegd is er nog een aantal zaken dat geregeld moet worden. Zo heb je zeer waarschijnlijk vakantiedagen opgebouwd. Deze kun je in overleg met je baas opnemen. Op die manier heb je nog wat dagen vrij voor je bij je nieuwe baan start! Liever behoefte aan wat extra geld die maand? Dan kun je ervoor kiezen je vakantiedagen uitbetaald te krijgen. De waarde van die dagen wordt als volgt berekent: bruto uurloon x aantal uren dat je opneemt = bruto uitbetaling. Je netto uitbetaling ligt dus altijd wat lager, want daar geldt een speciaal belastingtarief voor.

Aftellen tot het afscheid

Hoe eerder je alles goed hebt geregeld, hoe eerder je kunt genieten van de laatste dagen op je werk. De zaken netjes achterlaten, overdragen aan collega’s of misschien zelf een klein afscheidsfeestje plannen: het aftellen kan echt beginnen. Vergeet alleen niet dat je officieel nog gewoon werkzaam bent voor het bedrijf. Dat brengt verantwoordelijkheden met zich mee, want - tenzij anders afgesproken - ben je volwaardig lid van een team! Kom dus nog steeds netjes op tijd, doe je werk met zorg en draai op volle kracht mee.

Carrièretips

Wil je graag tips en tricks over hoe je het meeste uit je loopbaan haalt? Neem het heft in eigen handen en maak werk van je carrière. 

Boost jouw carrière met onze carrièretips

Beoordeel dit artikel

Wie mag dit artikel echt niet missen? Deel het met je vrienden, familie of collega’s via:

Anderen lezen ook deze artikelen

Zoek en vind de baan die bij je past!