Werk aan een leukere baan | Manpower.nl

Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.

Sluiten

Nieuw jaar, nieuw plan: werken moet leuk blijven!

#019 Werk aan een leukere baan
door Suzanne van der Eerden
12 januari 2017
3 minuten
Versie 1 - 12 januari 2017

Meer plannen, minder stress. Meer plezier, minder paniek. Hoe vaak heb jij je het afgelopen jaar al voorgenomen om je werk anders aan te pakken? Je vergeet je nieuwe plannen gemakkelijk in de waan van de dag. Daarom denken wij met je mee: welke vijf dingen ga jij komend jaar écht anders doen op je werk?

1. Neem de tijd!

Snel nog even die laatste zaken afronden voordat je de deur uitgaat / die meeting ingaat / dat telefoontje opneemt. Maar haastige spoed is zelden goed en dus is die snel uitgevoerde taak al gauw een matig uitgevoerde taak. Herkenbaar? Leer de tijd nemen! Sta stil bij het feit dat het je meer oplevert als je (het afronden van) een bepaalde taak bewaart tot een moment waarop je er ook echt de tijd voor hebt. Doe je dit verspreid over een dag of week, dan loop je al snel het risico dat je bij het tweede moment van gedachten veranderd bent en weer opnieuw kan beginnen. Daarnaast geeft meer tijd ook meer rust en ruimte om het goed te doen. Geen slordigheidsfoutjes, maar een strak verhaal!

2. Plannen maken en volgen

Doe een stapje naar voren, en een stapje terug: neem afstand en kijk eens goed wat jouw werkzaamheden voor die dag, week en maand zijn. Als je een heldere kijk op je werk hebt is het makkelijker een planning te maken. De rust die daaruit voortkomt maakt het makkelijker om die planning ook te volgen: je hebt ‘m tenslotte niet voor niets gemaakt. Een van de zaken die je hierbij kan helpen is de ‘zand, kiezel, kei-methode’. Zand staat voor de kleine klusjes zoals het versturen van een mailtje, terwijl een kei een project van meerdere uren kan zijn. Het schrijven van een rapport, artikel of businesscase bijvoorbeeld. Bewaak en volg je plannen en je zult zien dat je stresslevel daalt!

Werk je al via Manpower? Dan kun je gratis een online training time management volgen!

3. Gestructureerd overleggen

Een dagstart, een maandoverleg of teammeeting: we kennen allemaal de situatie waarbij een overleg om een specifieke reden gepland staat. En toch praat iedereen een half uur later ineens over de mysterieuze man op de kerstkaart van grootmoeder in plaats van over zijn doelstellingen voor die week. Het is daarom belangrijk om voor je meeting een agenda te hebben, maar ook iemand die deze bewaakt en ingrijpt wanneer de kerstkaart op tafel komt. Een gestructureerd overleg vergroot de kans op een functioneel overleg en dito uitkomst.

4. Een stap vooruit

Je wilt verder. Een cursus, opleiding of diploma: heb jij al eens geïnformeerd naar de mogelijkheden voor training via je werk? Wanneer je via Manpower werkt heb je bijvoorbeeld keuze uit meer dan 150 gratis trainingen. Zorg dat jij je in het nieuwe jaar zowel persoonlijk als professioneel ontwikkelt, zodat je van toegevoegde waarde bent voor jezelf én de mensen om je heen. Dat zijn niet alleen je naasten, je geliefden, maar evengoed je baas en collega’s.

Dit kan bijvoorbeeld door parttime te gaan werken in plaats van fulltime, of andersom.

5. Vrienden op de werkvloer

Je collega’s zijn er (in de meeste gevallen) vijf dagen per week voor je. Een simpele rekensom leert dat je meer tijd met hen doorbgrengt dan met je broertje, ouders, vrienden of geliefde. Het zijn tevens de mensen die je op kunnen vangen als je onverwacht faalt op één of alle bovenstaande punten. Dus waarom leer je niet wat meer over ze en schenk je ze niet een beetje extra tijd en aandacht? Het resultaat mag er zijn: beter een goede buur dan een verre vriend geldt namelijk net zo goed voor diegene aan het bureau of werkplek naast je.

Beoordeel dit artikel

Wie mag dit artikel echt niet missen? Deel het met je vrienden, familie of collega’s via:

#019 Werk aan een leukere baan
door Suzanne van der Eerden
12 januari 2017
3 minuten
Versie 1 - 12 januari 2017

Anderen lezen ook deze artikelen

Zoek en vind de baan die bij je past!