Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.

Sluiten

Een fulltime of parttime baan: waar ga je voor?

#043 Fulltime of parttime aan de slag?
door Suzanne van der Eerden
01 december 2016
3 minuten
Versie 1 - 01 december 2016

Bij mijn nieuwe baan ga ik 36 uur werken. Parttime, heerlijk. Iedereen is zo jaloers!” Een herkenbaar scenario voor velen, of je nu de parttimer bent of degene die er jaloers op is. Vrije tijd is een kostbaar goed en anno 2016 werken we veel, heel veel. Toch zijn er genoeg mensen die naar eigen zeggen ‘niets kunnen met parttime werken’. Zij zien daar nadelen in, en weten tegelijkertijd juist ook welke voordelen van het fulltime werken ze belangrijk vinden. Met het oog op eindejaarsbeoordelingen, het nieuwe jaar en bijkomende mogelijkheden, is het een goed idee om je af te vragen: werk ik liever fulltime of parttime?

In Nederland werkt 52% van de werkzame beroepsbevolking tussen de 15 en 65 jaar oud fulltime (bron: CBS). Dat is in eerste instantie een mooie 50/50 verdeling, die voornamelijk tot stand komt door de mannelijke werknemers. Zij zijn verantwoordelijk voor 40,37% van de fulltime functies tegenover 12,04% vrouwen in een fulltime baan. Een van de verklaringen hiervoor is de meest voor de hand liggende, namelijk ouderschap en een traditionele rolverdeling daarin. Maar steeds meer Nederlanders - man én vrouw - maken bewust de keuze voor een parttime baan om heel andere redenen.

werkzame-beroepsbevolking

Een voorbeeld hiervan zijn de Millennials, werknemers geboren tussen 1980 en 1995 die ‘het nieuwe werken’ kennen. Zij kiezen voor parttime vanuit hun focus op persoonlijke ontwikkeling.

Een plan van aanpak

Waar je gelukkig van wordt is geheel persoonlijk: je kiest misschien voor parttime zodat je ook zo nu en dan een dag voor jezelf hebt. Bijvoorbeeld om een cursus te volgen of tijd met je kinderen door te brengen. Anderzijds kun je voor fulltime kiezen omdat je baan je helpt bij professionele ontwikkeling die je zo belangrijk vindt. Of misschien omdat je veel wilt sparen.

Ervan uitgaande dat je de keuze hebt is jouw beslissing persoonlijk en daar valt niet over te twisten. Hoe je erachter komt wat je wilt is wel iets waar je bij geholpen kunt worden. Kom welbeslagen ten ijs voor je een besluit neemt en maak voor jezelf een plan van aanpak. Schrijf op wat je moet en wilt weten om daarna de knoop door te hakken.

In je plan van aanpak kun je de volgende zaken opnemen:

Van parttime naar fulltime

  • Zijn er überhaupt fulltime functies bij mijn werkgever mogelijk?
  • Waarom wil ik graag fulltime werken? (Kom je bijvoorbeeld tijd te kort, of wil je meer gaan verdienen?)
  • Welke secundaire voordelen levert een fulltime baan me op? (Zoals misschien een bepaalde bonus die alleen fulltimers krijgen.)

Van fulltime naar parttime

  • Is het überhaupt mogelijk om bij mijn huidige werk parttime te werken?
  • Wat hoop ik uit de nieuwe situatie te halen, waarom wil ik dit graag? (Wil je bijvoorbeeld tijd en ruimte om je op een ander vlak dan je baan te ontwikkelen?)
  • Wat betekent het switchen van parttime naar fulltime of andersom voor mijn loon, en hoe belangrijk vind ik dat? (Met andere woorden: ben je bereid om in te leveren op je salaris als dat zou moeten?)

Een kwestie van doen

Heb je alle informatie die je nodig hebt en voelt het goed om een beslissing te nemen op basis van die info, doe het dan ook. Niet twijfelen, niet treuzelen. Ga het gesprek aan met je werkgever en onderbouw je keuze voor een fulltime of parttime dienstverband. Je hebt je motivatie op dit moment al helder voor ogen, dus aangeven waarom je het graag wil en wat je ervan verwacht moet geen probleem zijn. Luister ook goed naar wat je terugkrijgt, om zeker te weten dat je de juiste beslissing neemt, en overleg de mogelijkheid om het gedurende een aantal maanden uit te proberen. Als jullie dan beiden nog steeds tevreden zijn, kun je je nieuwe dienstverband voortzetten. Zoals met zoveel goede voornemens is het gewoon een kwestie van doen. Succes!

Carrièretips

Wil je graag tips en tricks over hoe je het meeste uit je loopbaan haalt? Neem het heft in eigen handen en maak werk van je carrière. 

Boost jouw carrière met onze carrièretips

Beoordeel dit artikel

Wie mag dit artikel echt niet missen? Deel het met je vrienden, familie of collega’s via:

#043 Fulltime of parttime aan de slag?
door Suzanne van der Eerden
01 december 2016
3 minuten
Versie 1 - 01 december 2016

Anderen lezen ook deze artikelen

Zoek en vind de baan die bij je past!