Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.

Sluiten

Waarom werk zo belangrijk is voor Mohammad

#002 Waarom werk zo belangrijk is voor Mohammad
door Suzanne van der Eerden
21 december 2016
1 minuut
Versie 1 - 21 december 2016

Werk is belangrijk. Belangrijk omdat het je inkomen biedt, maar voor veel mensen vooral omdat het hen een doel biedt. Je hebt een focus. Je kunt groeien omdat je dat wilt. Op deze manier kun je een plek veroveren in de maatschappij en tegelijkertijd jezelf en een ander helpen. Een baan is veel meer dan een loonstrookje, dat weet Mohammad (24). De carrière die hij ooit voor zich zag heeft hij achter zich gelaten, toen hij zijn land moest ontvluchten.

“Een baan hebben betekent dat mensen anders naar je kijken.”

“Drie jaar geleden vluchtte ik uit Syrië. Ik was klaar met de middelbare school, zelfs als beste student van de klas! Helaas betekende het ook dat ik niet direct naar de universiteit kon maar eerst in het leger moest. En zoals het in Syrië was - en is - betekende dat vrijwel zeker dat ik nooit die universiteit zou halen.

Verhaal Mo afbeelding header.jpg

Ik wil hier voor mezelf een carrière maken

Ik vluchtte naar Libanon, waar werk alleen maar was bedoeld om geld te verdienen. Voor mijn potentiële studie, maar bovenal familie, werkte ik 14 uur per dag in een bakkerij. Dat is niet wat ik hier in Nederland wil, ik wil hier voor mezelf een carrière maken. Ik stond op het punt om civil engineering te gaan studeren en dat wil ik nog steeds. Mijn opa was een aannemer. Hij bouwde dingen met zijn handen, maar ook zijn geest: hij creëerde echt iets. Dat geeft aanzien. Werk vinden is om zoveel redenen zo belangrijk, maar eigenlijk ook onmogelijk nu. Sinds ruim een jaar ben ik in Nederland en de taal blijkt nog echt een barrière voor opdrachtgevers. Dus voor nu: eerst mijn taalexamens halen, daarna zo snel mogelijk werk vinden.

Ik ben geïnspireerd geraakt door wiskundedocenten

Een groot verschil tussen wat werk betekent in Syrië en hier is het respect dat je met een baan krijgt. In Syrië heeft niemand echt respect voor docenten, dat word je als je niets anders kunt doen. Hier ben ik geïnspireerd geraakt door wiskundedocenten. Zij krijgen hier echt respect. Respect is belangrijk: mensen kijken anders naar je als je een baan hebt. Al is het maar zoiets simpels zoals indruk maken bij meisjes als je werkt in plaats van dat je nog studeert. Maar vooral wil ik een baan omdat ik wil laten zien dat ik hier niet kom om te nemen, maar dat ik ook echt wat te geven heb en echt zelfstandig kan zijn. Dat mensen bewondering voor me kunnen hebben.”

Beoordeel dit artikel

Wie mag dit artikel echt niet missen? Deel het met je vrienden, familie of collega’s via:

#002 Waarom werk zo belangrijk is voor Mohammad
door Suzanne van der Eerden
21 december 2016
1 minuut
Versie 1 - 21 december 2016

Anderen lezen ook deze artikelen

Zoek en vind de baan die bij je past!