Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.

Sluiten

Geautomatiseerd cv’s filteren: is jouw cv algoritme-proof?

#044 Geautomatiseerd cv's filteren
door Charlotte Vis
10 december 2016
2 minuten
Versie 1 - 10 december 2016

Solliciteren op de baan van je dromen: daar komt meer bij kijken dan je denkt. Een goed cv hebben is natuurlijk waar het mee begint, maar daarna moet je cv nog wel goed gelezen kunnen worden door systemen die cv's checken aan de hand van algoritmes. Net zoals Rectec, een weblog over recruitment, technologie en (arbeidsmarkt)communicatie, beschrijft in hun artikel filtert Manpower ook cv’s aan de hand van een algoritme. Waar letten we op en hoe zorg jij ervoor dat jouw cv eruit springt?

Wat is een algoritme?

“Een algoritme is een eindige reeks opeenvolgende instructies, die je gebruikt om een probleem op te lossen.” Aldus Google. Anders gezegd: een manier waarop systemen leren lezen en indelen. Bij cv’s doen ze dat door het document te scannen en woorden in een bepaalde categorie te zetten. Bijvoorbeeld: je wilt accountant worden, maar hebt het woord accountant niet in je cv staan. Dan filtert het systeem je eruit en categoriseert je in ‘geen ervaring’. Dit wil je natuurlijk voorkomen.

Algoritmes moeten constant slimmer worden

Voor een mens is het makkelijk een cv te lezen. Meestal is een cv overzichtelijk ingedeeld en kun je in een oogopslag het belangrijke van het minder belangrijke onderscheiden. Voor computersystemen is dit een stuk lastiger. Systemen moeten constant getraind en gevoed worden met nieuwe informatie zodat zij beter kunnen filteren. Taal kan immers op een heleboel verschillende manieren worden opgevat.

Van cv naar tekst

Voordat het systeem jouw cv kan lezen en het algoritme erop los kan laten, moet je cv worden omgezet in eenvoudig leesbare tekst. Hiervoor worden parsers gebruikt. Manpower gebruikt de meest geavanceerde parser die er op de markt te vinden is.

Geen spelfouten

Cv’s met spelfouten worden niet goed gelezen door de parser en dus niet verwerkt in het computersysteem. Laat je cv dus altijd checken door iemand. Sowieso sta je al gauw 1-0 achter als er spelfouten in je cv staan, maar als dit dan ook niet goed gelezen wordt door de parser dan ben je nergens. De parser herkent ook synoniemen van woorden.

Synoniemen en hoofdletters

Gebruik synoniemen van woorden uit de vacature. Bijvoorbeeld: als je heftruckchauffeur wil worden en daar een certificaat voor nodig hebt, kun je in jouw cv zetten dat je een heftruck diploma hebt. Daarbij is het handig om hoofdletters te gebruiken op de manier waarvoor ze bedoeld zijn. Zo kan de parser alle woorden juist groeperen.

Logische opbouw

Verwijs je naar je vorige banen? Blijf consistent in alles wat je schrijft. Begin de lijst met je werkverleden met een hoofdletter, in een standaard formaat en gebruik een lettertype dat goed leesbaar is. Maak gebruik van duidelijke titels boven alles wat je schrijft. Voorbeelden hiervan zijn: Persoonlijke gegevens, Ervaringen, Vaardigheden en Opleidingen.

Wat je vooral niet moet doen:

Gebruik geen beelden
Je kan wel een beeld toevoegen van bijvoorbeeld een prijs die je hebt ontvangen, maar daaronder plaats je dan een stukje tekst dat uitleg geeft over wat te zien is op de afbeelding en wat meer uitleg waarom je het geplaatst hebt.

Proberen het systeem te bedriegen
Sommigen denken parsers te slim af te zijn en woorden in hun cv toe te voegen in het wit, zodat het lijkt alsof ze bijvoorbeeld meer ervaring hebben dan werkelijk zo is. Dit is dus uit den boze. Het opzettelijk bedriegen van het systeem is meteen een slechte start van je carrière bij het bedrijf waar je zo graag aan de slag wilt!

Gebruik geen afkortingen
Gebruik geen onnodige afkortingen in je cv. Een parser kan deze afkortingen mogelijk niet herkennen. Wil je personal assistant in je cv verwerken schrijf dit dan uit in plaats van PA. Soms kunnen afkortingen worden gebruikt als synoniem, maar het kan ook voorkomen dat het systeem ze niet kan lezen. Schrijf bijvoorbeeld commercieel binnendienst medewerker in plaats van CBM’er.

Wat je verder niet mag vergeten
Tabellen zijn lastig te lezen voor een parser. Schrijf alles uit met komma’s en laat speciale tekens uit je tekst (opsommingstekens zijn wel prima). Daarnaast plaats je teksten niet in de kop- en voettekst, want deze kunnen over het hoofd worden gezien.

Tot slot
Probeer te voorkomen dat je jouw cv meerdere keren naar hetzelfde bedrijf stuurt. Je wil graag een baan en niet overkomen als spammer. Je scoort bonuspunten als jouw cv langs de parser komt en terecht komt bij de persoon die verantwoordelijk is voor de sollicitaties. Zorg dat jouw cv er goed uit blijft zien. Parserproof en met een nette opmaak.

Carrièretips

Wil je graag tips en tricks over hoe je het meeste uit je loopbaan haalt? Neem het heft in eigen handen en maak werk van je carrière. 

Boost jouw carrière met onze carrièretips

Beoordeel dit artikel

Wie mag dit artikel echt niet missen? Deel het met je vrienden, familie of collega’s via:

#044 Geautomatiseerd cv's filteren
door Charlotte Vis
10 december 2016
2 minuten
Versie 1 - 10 december 2016

Anderen lezen ook deze artikelen

Zoek en vind de baan die bij je past!