Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.

Sluiten

Een vast dienstverband, wat kun je verwachten?

#037 Arbeidsovereenkomsten: een vastcontract
door Suzanne van der Eerden
18 oktober 2016
2 minuten
Versie 1 - 18 oktober 2016

Een vast dienstverband: wat houdt dat nu eigenlijk in? Je zou een vast contract, zoals dit in de volksmond wordt genoemd, kunnen zien als de kers op de taart. Je hebt je proeftijd fantastisch doorstaan en hebt je tijdens je eerste tijdelijke arbeidsovereenkomst(en) meer dan bewezen: je werkgever wil gewoon niet meer zonder je! Omdat het in Nederland zo geregeld is dat een werkgever en werknemer maximaal drie keer een tijdelijke arbeidsovereenkomst mogen aangaan, krijg je doorgaans na die drie contracten een vast contract. En dat mag gevierd worden!

Veranderingen, of toch niet?

Een nieuw (soort) contract, betekent dat dan ook heel veel verandering? Vaak niet. Je kunt met evenveel plezier doorgaan waar je mee bezig was, behalve dat er een aantal voordelen bij komen voor jou als werknemer. De belangrijkste is misschien wel dat bij een vast contract je zekerheid toeneemt: een werkgever mag je niet meer ‘zomaar’ ontslaan als jij een vaste aanstelling hebt. Bij een contract voor bepaalde tijd mag dit in principe ‘in goed overleg’ of kan een werkgever jouw tijdelijke contract niet verlengen wanneer dat is afgelopen. Dit is niet aan de orde bij een vast contract. Er geldt misschien evengoed een opzegtermijn, maar de voorwaarden voor het ontslaan van een werknemer in vast dienstverband maken dat jij je daar een stuk minder zorgen om hoeft te maken.

(Meer) beloning

Een vast contract wordt vaak gezien als een beloning op zich. Vraag maar eens rond en je zult horen dat een vast dienstverband bijna als een sprookje of mythe wordt ervaren: iets wat nog bij weinig mensen lijkt voor te komen. Een aantal jaar geleden, tijdens de financiële crisis, was dit ook zo. De onzekerheid maakte dat werkgevers niet of nauwelijks langdurige overeenkomsten durfden aan te gaan. Gelukkig zijn de tijden veranderd en komen vaste aanstellingen weer vaker voor, en dat is voor veel mensen een mooie beloning! Naast dat felbegeerde contract, is de verlenging een mooi moment om met je werkgever over loonsverhoging te praten. In veel gevallen - zeker bij grote bedrijven - is er een standaard moment per jaar waarop dit aan de orde is, maar proberen kan geen kwaad. Je werkgever laat tenslotte zien dat hij of zij je heel graag bij het bedrijf houdt!

De puntjes op de i

Dat er voor zowel jezelf als voor je werkgever minder voorwaarden aan een tijdelijke arbeidsovereenkomst zit dan aan een vast contract, betekent automatisch dat er bij omzetten naar een contract voor onbepaalde tijd wat puntjes op i moeten worden gezet. Dingen die je hier tegen kunt komen zijn bijvoorbeeld het (opnieuw) tekenen van een relatie- of concurrentiebeding, of het behalen van een specifieke certificering als dat is afgesproken. Niets om raar van op te kijken. Anderzijds is dit ook het moment om nog wat extra’s te bespreken, zoals om- of bijscholing. Wat er ook wel of niet verandert als je verder gaat op een vast contract: je hebt in ieder geval alle reden om deze mijlpaal te vieren!

Omscholen of opleiden?

Wil jij jezelf omscholen of opleiden met baangarantie? We hebben een heleboel mogelijkheden in verschillende sectoren.

Klik hier!

Carrièretips

Wil je graag tips en tricks over hoe je het meeste uit je loopbaan haalt? Neem het heft in eigen handen en boost jouw carrière met onze carrièretips.

Bekijk ze hier

Beoordeel dit artikel

Wie mag dit artikel echt niet missen? Deel het met je vrienden, familie of collega’s via:

#037 Arbeidsovereenkomsten: een vastcontract
door Suzanne van der Eerden
18 oktober 2016
2 minuten
Versie 1 - 18 oktober 2016

Anderen lezen ook deze artikelen

Zoek en vind de baan die bij je past!