Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.

Sluiten

Hoe ga je om met social media?

#038 Hoe ga je om met social media?
door Suzanne van der Eerden
25 oktober 2016
2 minuten
Versie 1 - 25 oktober 2016

Het is de meest sociale eeuw sinds het begin der tijden en dat is evengoed een vloek als een zegen. Dat laatste omdat het je in de gelegenheid stelt altijd alles met vrienden, familie en collega’s te delen. Dat eerste omdat het ook vervelende momenten met zich meebrengt en vervelende eigenschappen kan oproepen. Bijna iedereen is 24 uur per dag bereikbaar en bezig om zichzelf op het internet te laten zien óf anderen te bekijken. En hier gaat meer tijd inzitten dan je denkt.

Het is misschien even confronterend als leuk en kan zoals altijd twee kanten uitgaan. Dus hoe ga je om met social media en je smartphone? We denken even met je mee.

Lekker smart

Wie ‘social media’ zegt, zegt ‘smartphone’. Of je nu het nieuwste model iPhone hebt of een gebarsten en gebroken Samsung, het apparaat gaat overal mee naartoe want anders ben je offline. Zo ook op de werkvloer: uit onderzoek van Wetten van de Werkvloer blijkt dat 90% van de ondervraagden in ieder geval één keer per dag op zijn telefoon kijkt - hoogstwaarschijnlijk tijdens de lunch. 44% Van hen geeft aan dit minimaal één keer per uur te doen, en dan mag men aannemen dat het gebruik wat verder gaat dan je mail bekijken of een gemist telefoontje alsnog plegen. Hoewel vorig jaar nog een derde van de werknemers aangaf zich groen en geel te ergeren aan de ‘online activiteiten’ van hun collega’s, is het gebruik van een smartphone tijdens werk anno 2016 bij “slechts” 10% van de werknemers verboden.

Go Go Go!

Zou dit onderzoek deze zomer uitgevoerd zijn, dan hadden we waarschijnlijk kunnen stellen dat de app PokémonGo de drijvende kracht was achter (sociaal) smartphone gebruik. Doorgaans zijn het echter de sociale aangelegenheden die men onder werktijd bijhoudt en in deze tijd gaan ‘sociaal’ en ‘media’ hand in hand. WhatsApp, Facebook, LinkedIn, Twitter, Instagram en Snapchat: je gebruikt er zelf waarschijnlijk tenminste één op dagelijkse basis. Afhankelijk van je functie gebruik je wellicht deze social media voor het goed uitvoeren van je werk, maar we richten ons nu op het privégebruik. En dat is tijdens werktijd misschien niet per se af te raden, maar maak er ook geen dagtaak van.

Gelukkige werknemers

Wist je dat het gebruik van smartphones en social media tijdens werktijd het geluk van werknemers vergroot? Ja, echt! De Society for Industrial and Organizational Psychology publiceerde een onderzoek dat liet zien dat smartphone gebruik tijdens het werk leidt tot meer gelukkige medewerkers. Hoeveel en waarvoor de smartphone gebruikt werd, werd gemeten door middel van een app. Hieruit blijkt dat medewerkers gemiddeld zo’n 20 tot 25 minuten per dag hun telefoon gebruikten voor privé zaken, waarvan het grootste deel werd besteed aan sociale media. Hierover kan gezegd worden dat het bijdraagt aan een hoger algeheel gevoel van tevredenheid, wat medewerkers die geen smartphone gebruiken tijdens het werk dan weer zouden missen. (Bron: Society for Industrial and Organizational Psychology)

Vind je balans

Het gebruik van je telefoon en social media tijdens werktijd is inmiddels echt geen doodzonde meer. Sterker nog: de nodige afleiding brengt soms net dat beetje inspiratie en productiviteit met zich mee. En gelukkige werknemers brengen vaak het nodige geluk een bedrijf in. Belangrijk is - zoals met zoveel dingen - dat je een balans vindt. En een uurtje PokémonGo spelen - zoals een Noorse politica deed - valt daar in ieder geval niet onder en maakt je collega’s waarschijnlijk gewoon boos. Goed om te onthouden!

Een paar tips van Manpower:

  • Check voor de tijd altijd met je baas of er een specifieke regel is als het gaat om het gebruik van je telefoon. Gelukkiger of niet: als je werkgever geen privé telefoons tijdens werktijd wil, dan moet je je daar natuurlijk in schikken.
  • Maak met jezelf de afspraak om pas je smartphone te pakken als je een klus hebt afgerond. Zo motiveer je jezelf misschien wel om even door te gaan en die klus af te maken.
  • Wil je niet afgeleid worden? Leg je smartphone op z’n kop zodat je niet elke keer getriggerd wordt als er wat gebeurt op je telefoon. Zet ‘m in ieder geval op ‘stil’.
  • Even koffie halen? Misschien kun je dat combineren met een korte scan op je social accounts.
  • Werk je in een sociaal bedrijf? Dan kun je een Whatsapp-groep aanmaken met je collega’s. Maak wel wat regels over het gebruik van de groep. Door meer met elkaar te delen, kun je je verbonden voelen met je collega’s.
  • Erger jij je aan het smartphonegebruik van je collega’s? Laat je hier niet teveel door afleiden, dat brengt jou niet verder. Loopt het écht de spuigaten uit, dan kun je het op een goede manier bespreekbaar maken.

Carrièretips

Wil je graag tips en tricks over hoe je het meeste uit je loopbaan haalt? Neem het heft in eigen handen en maak werk van je carrière. 

Boost jouw carrière met onze carrièretips

Beoordeel dit artikel

Wie mag dit artikel echt niet missen? Deel het met je vrienden, familie of collega’s via:

#038 Hoe ga je om met social media?
door Suzanne van der Eerden
25 oktober 2016
2 minuten
Versie 1 - 25 oktober 2016

Anderen lezen ook deze artikelen

Zoek en vind de baan die bij je past!