Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.

Sluiten

Met deze do’s en dont’s straal jij tijdens je sollicitatiegesprek

#035 Wat trek je aan naar een sollicitatiegesprek?
door Charlotte Vis
04 oktober 2016
2 minuten
Versie 1 - 04 oktober 2016

Een goede indruk achterlaten tijdens je sollicitatiegesprek is onwijs belangrijk voor een goede uitkomst van je sollicitatieproces. Heb jij dé perfecte baan gevonden, maar heb je een hoop concurrentie van andere gegadigden? Spring eruit door jezelf goed te kleden. Hierdoor voel je je zelfverzekerder en zet je jouw verhaal kracht bij. Met deze do’s en dont’s over de juiste kleding heb jij die baan in no-time! Kleren maken immers de man, of vrouw niet waar?

Het belangrijkste is dat je jouw kleding afstemt op de dresscode van de organisatie waar je aan de slag wilt. En dat je kleding comfortabel zit. Voldoe aan de verwachtingen van het bedrijf door bij hen te checken wat zij verwachten van jouw kleding. Kom je opdagen in een spijkerbroek met gaten terwijl ze nette kleding verwachten? Dan sta je meteen 1-0 achter, nog voordat je begonnen bent aan je gesprek.

Do’s

 • (Stoppel)baard eraf
  Bij het ene bedrijf wordt subtiele gezichtsbeharing gewaardeerd en bij het andere bedrijf is dit uit den boze. Let hierop als je gaat onderzoeken wat de dresscode inhoudt van de organisatie waar jij aan de slag wilt. Word je geacht je te scheren? Zorg dan dat je dit een dag voor je gesprek doet zodat je geen scheerwondjes hebt op het moment dat jij moet shinen!
 • Juiste sokken
  Zorg dat je tijdens je gesprek twee dezelfde, donkere sokken draagt. Sta je voor de spiegel en springen je sokken er heel erg uit? Verander ze dan naar een kleur die niet opvalt.
 • Sieraden? Met mate!
  Een sollicitatiegesprek is niet het moment om te pronken met overdadige sieraden. Vestig de aandacht op jou tijdens je gesprek. Hou het chic en kom niet met te grote oorbellen of een dikke gouden ketting. Zo kun je per ongeluk een verkeerde indruk wekken. Bescheiden oorbellen, een klein kettinkje en/of een subtiel horloge is in veel gevallen voldoende.
 • Hou het comfortabel
  Wil je graag netjes op je sollicitatie verschijnen, maar draag je nooit een mantelpakje? Ga dan voor een elegante broek met een chique blouse. Hou het classy: draag bijvoorbeeld ballerina’s in plaats van torenhoge hakken. En zorg ervoor dat je kleding niet te strak of te wijd valt.

Dont’s

 • Kleed je niet te sexy
  Een diep decolleté of een kort rokje is leuk tijdens het uitgaan. Voor een sollicitatiegesprek adviseren we je voor een elegante look gaan. Voel je op je gemak, maar niet te sexy. Zo zorg je ervoor dat je focus op de juiste dingen ligt in plaats van je uiterlijk.
 • Plastic tas
  Wil je een tas meenemen naar je sollicitatiegesprek? Kies dan voor een nette tas. Een plastic tas van een bekende supermarkt is goed om boodschappen mee te doen. Net als een rugtas handig is om mee te nemen naar bijvoorbeeld het strand. Om professioneel over te komen tijdens je eerste indruk, is het handiger om een zakelijke tas mee te nemen.
 • Niet teveel make-up
  Zorg dat je er verzorgd uitziet, maar niet overdreven: de juiste look is naturel. Met een fris koppie kom je een stuk verder dan een heftige smokey eye of teveel lagen foundation.
 • Geen piercings en tatoeages
  Je hebt ze en je bent er trots op. Dat is logisch, maar het wordt over het algemeen niet gewaardeerd. Zeker als je ze in je gezicht hebt of op heel zichtbare plekken. Voor een sollicitatie kan het zijn dat piercings de focus weghalen van dat wat belangrijk is: jouw verhaal. Voor het gesprek doe je er goed aan om je piercings eruit te halen of af te dekken.

Bovenstaande tips zijn zomaar een kleine greep uit onze tips die ervoor zorgen dat jij vol zelfvertrouwen het gesprek in gaat voor de baan van jouw dromen! Heb jij nog do’s en/of dont’s die niet mogen ontbreken in deze lijst? Deel ze met ons!

Carrièretips

Wil je graag tips en tricks over hoe je het meeste uit je loopbaan haalt? Neem het heft in eigen handen en maak werk van je carrière. 

Boost jouw carrière met onze carrièretips

Beoordeel dit artikel

Wie mag dit artikel echt niet missen? Deel het met je vrienden, familie of collega’s via:

#035 Wat trek je aan naar een sollicitatiegesprek?
door Charlotte Vis
04 oktober 2016
2 minuten
Versie 1 - 04 oktober 2016

Anderen lezen ook deze artikelen

Zoek en vind de baan die bij je past!