Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.

Sluiten

Onderhandelen als je via het uitzendbureau aan de slag gaat: hoe doe je dat?

#032 Onderhandelen via het uitzendbureau
door Suzanne van der Eerden
12 september 2016
2 minuten
Versie 1 - 12 september 2016

Salaris, salarisverhoging, vakantiedagen en reiskostenvergoeding: het zijn maar een paar dingen van alles waarover te onderhandelen valt als je start met een nieuwe baan. Wanneer je in directe onderhandelingen met je baas bent is zo’n proces vaak vrij transparant, maar hoe zit dat wanneer je via een uitzendbureau een nieuwe baan vindt? Kun je dan onderhandelen en zo ja, hoe werkt dat nu eigenlijk?

Onderhandelen over reiskostenvergoeding

Belangrijk om te weten is dat reiskostenvergoeding in eigenlijk alle gevallen een gunst is en dus niet een opeisbaar recht. Met andere woorden: je werkgever kan vanuit zijn of haar visie besluiten dat dit aan werknemers wordt betaald, maar is dit niet bij de wet verplicht om te doen. Vaak wordt er voor de vaste werknemers dezelfde regeling gehanteerd als voor de flexwerkers (de uitzendkrachten). Dus krijgt het personeel in dienst van de werkgever wél een reiskostenvergoeding, dan krijg je dat als uitzendkracht ook. Waar wel enigszins te onderhandelen valt is de vergoeding die je krijgt: is het voordeliger om een kilometer vergoeding te vragen, of het vergoeden van bijvoorbeeld een treinkaart? Bereken van tevoren je reiskosten en bekijk welke vergoeding het meest voordelig is. Deze berekening zou je zo een paar tientjes per maand kunnen opleveren en is de moeite van het bespreken waard.

Het bespreken van je salaris

Via het uitzendbureau aan de slag betekent vaak dat je salaris in de vorm van een uurloon vast staat. Dit is tenslotte wat het uitzendbureau te horen krijgt van haar opdrachtgever. In ieder geval heb je niet het standaard arbeidsvoorwaardengesprek. In een aantal gevallen is het echter ook prima mogelijk om wél te onderhandelen, of op zijn minst te bluffen. Het is dan ook raadzaam om je loon te berekenen op zowel maand- als uurbasis zodat je een uitgangspunt hebt.

Wanneer er actief naar iemand zoals jij gezocht wordt en je mag een zogeheten salarisindicatie afgeven, dan zit exact dáár de ruimte voor “onderhandeling”. Wat je moet doen? Bluffen! Een werkgever kan een salarisschaal meegeven aan de recruiters van het uitzendbureau, waarbinnen veel mogelijk is. Voordat je een indicatie afgeeft is het verstandig om te vragen in welke schaal je komt te werken. Dit bepaalt de speelruimte die je hebt als het aankomt op salaris onderhandeling. Die speelruimte kan al snel oplopen tot een marge van enkele honderden euro’s. Maak voor het afgeven van je salaris-eis gebruik van een loonwijzer en wees zoals altijd wel realistisch; bij het toekennen van een salaris zal altijd worden gekeken naar leeftijd en werkervaring, hoe goed je pokerface ook is.

Leuke extra’s regelen

Je salaris valt onder ‘primaire arbeidsvoorwaarden’ en afhankelijk van je baan en werkgever is er ook altijd sprake van ‘secundaire arbeidsvoorwaarden’. Hierin worden alle extra’s vastgelegd, zoals een laptop van de zaak, een lease-auto of een verplichte vrije dag. Minder bekend maar ook secundaire voorwaarden zijn zaken als opleidingsbudget, het meenemen van schulden bij je oude werkgever en je pensioen. Iedereen heeft eigenlijk wel secundaire arbeidsvoorwaarden, maar niet iedereen heeft er evenveel of even gunstige. Zo ook in het geval van uitzendkrachten.

Hoewel je vaak in eerste instantie - dus primair - gaat werken om een (goed) inkomen veilig te stellen, is het belangrijk aandacht te besteden aan de juiste secundaire voorwaarden om te zien of je hier kunt onderhandelen. In sommige gevallen kan een werkgever namelijk besluiten om dezelfde regeling te treffen voor uitzendkrachten als voor zijn of haar werknemers die in dienst zijn, net als bij het vergoeden van reiskosten. Daar ligt dan een mooie mogelijkheid: probeer of je één dag per week thuis mag werken, spreek af of je pensioen gaat opbouwen vergeet niet te praten over eventuele bonussen.

Wanneer je wilt onderhandelen is een goede voorbereiding belangrijk en zoals bij zoveel dingen geldt: oefening baart kunst! Verzamel informatie en voorbeelden en laat je adviseren. We helpen je graag!

Carrièretips

Wil je graag tips en tricks over hoe je het meeste uit je loopbaan haalt? Neem het heft in eigen handen en maak werk van je carrière. 

Boost jouw carrière met onze carrièretips

Beoordeel dit artikel

Wie mag dit artikel echt niet missen? Deel het met je vrienden, familie of collega’s via:

#032 Onderhandelen via het uitzendbureau
door Suzanne van der Eerden
12 september 2016
2 minuten
Versie 1 - 12 september 2016

Anderen lezen ook deze artikelen

Zoek en vind de baan die bij je past!