Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.

Sluiten

Een tijdelijke arbeidsovereenkomst, wat houdt dat in?

#031 Een tijdelijke arbeidsovereenkomst
door Suzanne van der Eerden
05 september 2016
2 minuten
Versie 1 - 05 september 2016

De veranderingen in de wet- en regelgeving omtrent contracten worden soms doorgevoerd zonder dat je het door hebt. En dat is vervelend, want de duur van je contract bepaalt in feite je dienstverband. Elke wijziging die hier wordt doorgevoerd heeft dus invloed op jouw tijd bij een werkgever. Vroeger werden voornamelijk contracten van 6 of 12 maanden gegeven. Tegenwoordig worden contracten van 7 of 9 maanden steeds populairder. Het zijn allemaal tijdelijke arbeidsovereenkomsten, aan jou toegewezen door je werkgever die daar bewust voor kiest: hij heeft een bepaald doel in zijn achterhoofd. Wat zijn anno 2016 de verschillende tijdelijke contracten en wat mag je daarvan verwachten?

Waarom een tijdelijk dienstverband?

Zeker wanneer je bij een bedrijf start zul je jezelf moeten bewijzen. Een werkgever wil graag zeker weten dat hij de een goede keus heeft gemaakt door jou aan te nemen. Tegelijkertijd moet jij er ook achter kunnen komen of de baan is wat je ervan hoopte. Een tijdelijk dienstverband biedt jullie beiden de mogelijkheid om na de afgesproken periode het contract niet te verlengen en zonder elkaar verder te gaan. De meest voorkomende tijdelijke contracten duren zes, zeven, negen of twaalf maanden. Met andere woorden: door een tijdelijke contract toe te kennen zitten jullie beiden nergens aan vast en kunnen jullie redelijk vrijblijvend aan elkaar wennen. Gaan jullie na eerste tijdelijk dienstverband samen verder, dan kun je toewerken naar een vast contract.

Kan een werkgever mijn contract ook al eerder beëindigen?

In principe niet: een contract voor een bepaalde tijd is nu eenmaal precies dat. Na die bepaalde tijd liggen alle opties weer open. Wel moet een werkgever uiterlijk één maand voor afloop van het tijdelijke contract, schriftelijk melden dat je contract niet verlengd wordt. Het Juridisch Loket legt de situatie van het tussentijds beëindigen van een tijdelijk contract als volgt uit: je werkgever kan jouw tijdelijke arbeidscontract alleen eerder beëindigen wanneer:

  • er een mogelijkheid in het arbeidscontract is opgenomen dat er tussentijds kan worden beëindigd;
  • er een geldige, dringende reden voor is. Dit heet ‘op staande voet ontslaan’
  • de proeftijd is verstreken
  • er geen proeftijd is afgesproken, kan een werkgever met jou afspreken je contract niet verder voort te zetten. Dit wordt een beëindigingsovereenkomst genoemd.

Wanneer mag je een vast contract verwachten?

Vaak volgt er na je eerste tijdelijke arbeidscontract een nieuw tijdelijk contract. Bijvoorbeeld een contract voor een jaar. Dit wordt vaak gedaan om bij te kunnen sturen waar nodig: want wat als er over een jaar eigenlijk geen werk meer voor je is, of jij al uit je functie bent gegroeid en je werkgever een nieuwe plek voor je moet creëren? In Nederland is het echter in de wet vastgelegd dat een tijdelijk contract maximaal drie keer verstrekt mag worden: daarna moet een werkgever je óf een vast contract aanbieden, óf het contract laten aflopen. Afhankelijk van een werkgever kun je gemiddeld tussen 18 maanden (drie keer een halfjaarcontract) en 36 maanden (drie keer een jaarcontract) je vaste aanstelling verwachten. Mits je je werk goed doet natuurlijk!

In veel gevallen krijg je van je werkgever na een of twee tijdelijke contracten een vast contract. Of en wanneer dit gebeurt is wel per werkgever en per persoon verschillend. Nog steeds zijn er bedrijven die uitsluitend met contracten voor een bepaalde tijd werken, bijvoorbeeld omdat ze veel op projectbasis werken. Het is handig om voordat je bij een werkgever start, te weten op wat voor contractbasis je werkt en of ze van plan zijn dit te verlengen als je naar tevredenheid functioneert. Dit is nooit een garantie, maar geeft je wel een zo realistisch mogelijk beeld van wat je te wachten staat!

Carrièretips

Wil je graag tips en tricks over hoe je het meeste uit je loopbaan haalt? Neem het heft in eigen handen en maak werk van je carrière. 

Boost jouw carrière met onze carrièretips

Beoordeel dit artikel

Wie mag dit artikel echt niet missen? Deel het met je vrienden, familie of collega’s via:

#031 Een tijdelijke arbeidsovereenkomst
door Suzanne van der Eerden
05 september 2016
2 minuten
Versie 1 - 05 september 2016

Anderen lezen ook deze artikelen

Zoek en vind de baan die bij je past!