Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.

Sluiten

Een assessment? Voorbereiden als een koning!

#040 Een assessment? Voorbereiden als een koning!
door Charlotte Vis
07 november 2016
3 minuten
Versie 1 - 07 november 2016

Elk bedrijf wil alleen de beste mensen in dienst nemen. Manpower selecteert deze mensen door indien nodigen een of meerdere assessments af te nemen. Een assessment kan bestaan uit een psychologische test om te kijken of jij bij de functie past of een competentietest die laat zien of dat jij het juiste werk- en denkniveau hebt. Daarnaast zijn er nog andere soorten assessments die hier worden besproken. Hoe kun je je het beste voorbereiden op een assessment? Vaak worden assessments afgenomen voordat het sollicitatieproces begint of na het eerste gesprek. Weet je inmiddels welke opdracht je kunt verwachten? Volg deze stappen en bereid jezelf voor.

Lees in de vacaturetekst of een assessment onderdeel is van de sollicitatieprocedure

Als een assessment bij je sollicitatieprocedure hoort staat onderaan de vacature vermeld wat voor soort assessment je moet maken. Welke soorten assessments er zijn en wat ze inhouden kun je hier nalezen.

Houd je mail en/of telefoon goed in de gaten

Heb je gesolliciteerd op een vacature waar een assessment onderdeel van is? Houd dan je mail in de gaten. Je kunt een mail verwachten van een consultant met daarin een uitnodiging, informatie over het assessment en een datum waarvoor je het assessment gemaakt dient te hebben. Het kan soms zijn dat je hier ook nog over gebeld wordt. Mocht je vragen hebben over je assessment kun je tijdens kantooruren natuurlijk altijd bellen met je contactpersoon.

Zoek alvast wat informatie op

Ga op zoek naar voorbeeld-assessments die je (gratis) kunt maken ter voorbereiding op je echte test. Vaak kan het zijn dat je de opdrachten die je moet maken al een hele tijd niet meer gedaan hebt. Een opfrisser van bepaalde zaken is bij het maken van een toets nooit weg. Het zou zonde zijn als je door een slechte voorbereiding je assessment niet haalt. Vaak betekent dit het einde van jouw sollicitatieprocedure en moet je weer op zoek naar een andere leuke vacature. Als je voorafgaand aan je assessment oefent, win je tijd en heb je meer rust tijdens het maken van je echte test.

Lees de instructies voorafgaand aan het assessment rustig door

Bij jouw assessment zitten altijd instructies. Neem deze ruim voordat je de test gaat maken goed door. Mocht er iets niet duidelijk zijn en je hebt vragen over een onderdeel kun je altijd de contactpersoon bellen die jou alles heeft opgestuurd.

Bekijk hoeveel tijd je hebt voor de test

Heb je rustig de tijd om je assessment te maken of loopt er een tijdsbalkje af tijdens het beantwoorden van de vragen? Check van te voren hoeveel tijd je per vraag kunt besteden en of er een optie is om vragen later, aan het einde van het assessment terug te laten komen. Zo zorg je ervoor dat je zo min mogelijk stress ervaart tijdens het maken van je assessment.

Zorg dat jij je goed kunt concentreren

Verwacht je een pakketje of heb je thuiswonende kinderen die niet opgevangen kunnen worden? Wacht dan nog even met het maken van het assessment. Maak hem zo snel mogelijk nadat je hem hebt ontvangen, maar zorg wel dat je niet gestoord kunt worden. Er wordt geen mogelijkheid geboden om het assessment nogmaals te maken.

Probeer altijd goed uitgerust te zijn voor je aan een onderdeel begint

Als je weet dat je morgen een test moet maken, ga dan op tijd naar bed. Voel je je ziek? Overleg met de consultant of het verstandig is om het assessment te maken en of je de test alsnog op een ander moment mag maken.

Niets is zo vervelend dan je test niet halen, omdat je niet goed voorbereid bent. Vaak betekent dit het einde van jouw sollicitatieprocedure. Gelukkig weet jij nu wat je te doen staat. Wil jij meer weten over de verschillende assessments die je via Manpower kunt verwachten? Je leest er hier alles over.

Succes!

Carrièretips

Wil je graag tips en tricks over hoe je het meeste uit je loopbaan haalt? Neem het heft in eigen handen en maak werk van je carrière. 

Boost jouw carrière met onze carrièretips

Beoordeel dit artikel

Wie mag dit artikel echt niet missen? Deel het met je vrienden, familie of collega’s via:

#040 Een assessment? Voorbereiden als een koning!
door Charlotte Vis
07 november 2016
3 minuten
Versie 1 - 07 november 2016

Anderen lezen ook deze artikelen

Zoek en vind de baan die bij je past!