Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.

Sluiten

Belangrijke punten uit de troonrede voor 2017!

#009 Prinsjesdag 2016
door Charlotte Vis
21 september 2016
1 minuut
Versie 1 - 21 september 2016

Dit jaar geen gouden, maar een glazen koets voor ons koningshuis. Niet minder chic, maar wel net een beetje anders dan voorgaande jaren. Traditiegetrouw opende Koning Willem-Alexander het parlementaire jaar door de troonrede voor te lezen. Hierin staan de belangrijkste plannen van het kabinet voor 2017. Voor ons hét moment om de leukste hoedjes te bewonderen of naar de jurk van Koningin Máxima te kijken. Maar natuurlijk is er ook een serieuze kant. We hebben voor jullie vier belangrijke veranderingen voor de arbeidsmarkt op een rij gezet.

1. Volwaardig minimumloon

Goed nieuws voor de jeugdige harde werkers onder het Nederlandse volk. Momenteel heb je pas vanaf 23 jaar en ouder recht op een volwaardig minimumloon. Vanaf volgend jaar wordt toegewerkt naar een volwaardig minimumloon vanaf 21 jaar. Ook werkende jongeren onder de 21 jaar gaan er op vooruit, er wordt gestreefd naar en een hoger minimumjeugdloon voor 18-, 19- en 20-jarigen. De eerste stap is dat Minister Asscher het wettelijk minimumloon in eerste instantie zal verlagen naar 22 jaar. Mocht dit geen grote gevolgen hebben voor de werkgelegenheid onder jongeren dan zal deze automatisch verlaagd worden naar 21 jaar. Daarnaast gaat het dus ook het minimumjeugdloon omhoog.

Hoeveel het minimumjeugdloon omhoog gaat vind je in de volgende tabel:

verhoging jeugdloon (201609221751575157).png

2. Tegemoetkoming schoolkosten mbo’ers tot 18 jaar

Studeren is een flinke investering. Zowel intellectueel als financieel. Voor jongeren tot 18 jaar die een mbo-studie willen doen is er nu nog niets geregeld. ‘Leeftijdsdiscriminatie’ noemt de PvdA dit. In de nieuwe plannen voor 2017 wil het kabinet 10 miljoen euro vrij maken voor de schoolkosten van deze minderjarige mbo’ers. Zo krijgen studenten die benodigdheden moeten aanschaffen voor bijvoorbeeld een kappersopleiding dezelfde mogelijkheden als hun studiegenoten die de 18 jaar al zijn gepasseerd. Dat wil zeggen een basisbeurs die als lening wordt gezien. Deze basisbeurs kan eventueel worden aangevuld met een prestatiebeurs als het inkomen van de ouders niet toereikend is. De prestatiebeurs wordt omgezet in een gift als de student binnen 10 jaar het mbo-diploma behaald.

3. Kinderopvang voor iedereen

Er komt 100 miljoen vrij voor de kinderopvang, waarvan een groot deel naar de toeslag voor ouders gaat. Het kabinet wil het voor ouders aantrekkelijker maken om gebruik te maken van kinderopvang. Dit bedrag is bovenop de 100 miljoen euro die eerder was toegezegd. De regering erkent hiermee het belang van kinderopvang. Ouders kunnen hierdoor beter profiteren van de stijgende werkgelegenheid.

4. Scholingsvouchers

Vanaf 2016 is er 30 miljoen euro vrijgekomen voor scholingsvouchers. Ook komend jaar zijn deze vouchers weer beschikbaar. Met deze vouchers kunnen mensen zich laten omscholen naar een beroep met beter perspectief op werk. Hierbij zal het UWV samen gaan werken met sociale partners en een gedeelte of het volledige collegegeld compenseren. De 40 miljoen euro die hiervoor vrijkomt zal worden gestoken in projecten die gericht zijn op dienstverlening aan werkzoekenden en een nauwere samenwerking in de regio.

Beoordeel dit artikel

Wie mag dit artikel echt niet missen? Deel het met je vrienden, familie of collega’s via:

#009 Prinsjesdag 2016
door Charlotte Vis
21 september 2016
1 minuut
Versie 1 - 21 september 2016

Anderen lezen ook deze artikelen

Zoek en vind de baan die bij je past!