Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.

Sluiten

Je hebt de baan! Wat nu?

#030 Je hebt de baan! Wat nu?
door Charlotte Vis
29 augustus 2016
3 minuten
Versie 1 - 29 augustus 2016

Zo schrijf je een sollicitatiebrief

Een werkgever heeft je een baan aangeboden. Gefeliciteerd! Je hebt alle gesprekken gehad en je droombaan ligt binnen handbereik! Voelt als een hele opluchting nietwaar? Vaak steken er ook twijfels op. Is dit een goed aanbod en past het bij wat jij te bieden hebt? Wij geven je graag wat tips over wat je nu te doen staat voordat je het aanbod accepteert.

Wees eerlijk als je er even over wilt nadenken. Het zal niet vaak voorkomen dat er van je verwacht wordt om meteen te beslissen. Neem de tijd om na te denken over onderwerpen als; past de cultuur van het bedrijf bij jouw normen en waarden? Hoe is de balans tussen het werken en privé. Wordt er van je verwacht dat je veel overwerkt en wat staat daar dan tegenover? Moet je veel in de weekenden werken? Zet de voor- en nadelen op papier en weeg af waarvoor je wilt kiezen.

Belangrijke punten zijn:

  • Secundaire arbeidsvoorwaarden: Voldoen deze aan je verwachtingen? Krijg je een auto of laptop van de zaak en hoe zit het met een dertiende maand?
  • Salaris: Past je salaris bij de hoeveelheid werkervaring die je hebt opgedaan en de vaardigheden die je bezit.
  • Plaats: Ben je veel onderweg voor je werk? Is je werk goed te bereiken met het openbaar vervoer? En hoe lang moet je reizen?

Hoe past deze baan in de carrière die je voor je ziet?

Zie je jezelf in de toekomst een managersrol vervullen en krijg je bij deze baan die kansen? Of wil je je binnen je vakgebied verder ontwikkelen door opleidingen of cursussen te volgen? Bedenk voordat je het arbeidscontract tekent wat je precies wil bereiken met deze baan en welke mogelijkheden je worden geboden.

Wees niet bang om te onderhandelen als dat nodig is.

Er zijn online websites waarop je jouw salaris kunt vergelijken met anderen die hetzelfde werk doen. Dan weet je meteen of het voorgestelde salaris marktconform is. Hoe is je salaris opgebouwd? Bouw je pensioen op? Zijn er nog andere voordelen die krijgt bij deze baan? Begrijp wat je waard bent en wat je mag verwachten van de arbeidsmarkt. Onthoud dat er verschillende zaken zijn die invloed hebben op je salaris zoals het aantal jaren werkervaring, je opleiding, jouw vaardigheden, kwalificaties en certificaten.

Heb je aanbiedingen gekregen van diverse werkgevers? Maak je keuze direct kenbaar aan alle partijen zodra je eruit bent. Zolang je nog geen contract hebt getekend mag je van gedachten veranderen. Je zit nergens aan vast, ondanks dat onderhandelen soms moeilijk kan zijn. Grijp de kans om het gesprek aan te gaan over zaken die je graag anders ziet, dat is nu makkelijker dan wanneer je er straks werkt. Wil je graag meer verdienen of een dag thuis werken? Overleg dit voordat je het contract tekent. Het is niet handig om op het laatste moment een aanbod af te wijzen, maar als je er over twijfelt of je komt er niet uit sta je volledig in je recht om de baan niet aan te nemen.

Is de baan alles wat je ervan verwacht en meer? Laat dan weten dat je blij bent met het aanboden uitkijkt naar een vruchtbare samenwerking.

Carrièretips

Wil je graag tips en tricks over hoe je het meeste uit je loopbaan haalt? Neem het heft in eigen handen en maak werk van je carrière. 

Boost jouw carrière met onze carrièretips

Beoordeel dit artikel

Wie mag dit artikel echt niet missen? Deel het met je vrienden, familie of collega’s via:

#030 Je hebt de baan! Wat nu?
door Charlotte Vis
29 augustus 2016
3 minuten
Versie 1 - 29 augustus 2016

Anderen lezen ook deze artikelen

Zoek en vind de baan die bij je past!