Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.

Sluiten

Uitnodiging tweede gesprek

#028 Uitnodiging tweede gesprek
door Charlotte Vis
15 augustus 2016
3 minuten
Versie 1 - 15 augustus 2016

Zo schrijf je een sollicitatiebrief

Gefeliciteerd! Je bent uitgenodigd voor een tweede gesprek. Dit betekent dat je weer een stapje dichter bij je droombaan bent. Meestal zijn er meerdere kandidaten uitgenodigd voor een tweede gesprek, dus ook nu geldt opnieuw dat een goede voorbereiding essentieel is. Er bestaat een kans dat je een opdracht of case moet uitwerken om te laten zien wat je in huis hebt.

Wat is het verschil tussen een eerste en een tweede gesprek?

Over het algemeen is het eerste gesprek bedoeld om te kijken of je goed bij het bedrijf en de cultuur past. In dit gesprek kun je vragen verwachten over jou, je verwachtingen, je toekomstplannen en je werkmethode. Met dit soort vragen wil het bedrijf een idee krijgen wie je bent en of je bij het bedrijf past.

Het tweede gesprek heeft vaak meer diepgang. Zo zal er gesproken worden over jouw skills, je ervaring en zal het bedrijf vragen om voorbeelden. Aan de hand van die voorbeelden kunnen ze een beeld krijgen of je ook echt de vaardigheden en ervaring hebt die zij zoeken. Bereid je daarom voor op vragen die specifiek ingaan op je persoonlijkheid, of die meer gericht zijn op bepaalde technische vaardigheden.

Daarnaast is het tweede gesprek vaak bedoeld om te praten over verwachtingen en arbeidsvoorwaarden zoals salaris en eventuele secundaire arbeidsvoorwaarden.

Agenda achterhalen

Probeer van te voren uit te zoeken wat het bedrijf tijdens het tweede gesprek met jou wil bespreken. Je kunt je dan goed voorbereiden op het gesprek. Ook is het slim om te vragen wie er bij het gesprek aanwezig zullen zijn. Vraag hun voor- en achternaam en check wie ze zijn op sociale media en in ieder geval LinkedIn. Hebben jullie overeenkomsten? Dan is dat meteen een goed aanknopingspunt om een gesprek te beginnen. Bereid jezelf voor door alvast vragen op te schrijven. Door veel te vragen in je gesprek kom je geïnteresseerd over en laat je blijken dat je interesse in de baan oprecht is. En je hebt meteen een goed beeld van de functie en het bedrijf. Stel andere, specifiekere vragen dan in het eerste gesprek.

Voorbeelden van vragen die je kunt stellen tijdens je tweede gesprek:

  • Hoe heeft mijn voorganger invulling gegeven aan de functie en wat zou ik van hem of haar kunnen leren?
  • Wat willen jullie graag zien dat ik anders doe dan mijn voorganger?
  • Wat houden de secundaire arbeidsvoorwaarden in?
  • Welke doorgroeimogelijkheden biedt dit bedrijf mij?

Een opdracht of case uitwerken

Is presenteren niet jouw sterkste kant of heb je moeite met het verwoorden van bepaalde successen of skills? Dan het is het uitwerken van een opdracht of case wellicht de perfecte manier om te laten zien wat jij het bedrijf te bieden hebt. Bekijk goed wat er van je verwacht wordt en vraag op tijd om meer verduidelijking als niet alles helder is. Denk aan een professionele presentatie van jouw werk en onderbouwing van de keuzes die je hebt gemaakt.

Bedenk voorbeelden

Zoals eerder aangegeven kan tijdens het tweede gesprek gevraagd worden naar voorbeelden. De werkgever wil daarmee toetsen of je echt kunt wat nodig is voor de functie. Bedenk dus van te voren al wat je bij vorige werkgevers hebt gedaan en wat de resultaten waren. Had jij hoge conversies door jouw slimme commerciële aanpak? Ben jij een paar keer medewerker van de maand geweest? Had jij een slimme methode om iets aan te pakken? Heb je mooie resultaten behaald? Dit is jouw kans om te vertellen over zaken waar je trots op bent. Vertel er ook bij wat je hebt gedaan om deze resultaten te bereiken.

Carrièretips

Wil je graag tips en tricks over hoe je het meeste uit je loopbaan haalt? Neem het heft in eigen handen en maak werk van je carrière. 

Boost jouw carrière met onze carrièretips

Beoordeel dit artikel

#028 Uitnodiging tweede gesprek
door Charlotte Vis
15 augustus 2016
3 minuten
Versie 1 - 15 augustus 2016

Wie mag dit artikel echt niet missen? Deel het met je vrienden, familie of collega’s via:

Anderen lezen ook deze artikelen

Zoek en vind de baan die bij je past!