Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.

Sluiten

Wat te doen na je sollicitatiegesprek!

#027 Wat te doen na je sollicitatiegesprek!
door Suzanne van der Eerden
08 augustus 2016
3 minuten
Versie 1 - 08 augustus 2016

Je hebt je eerste sollicitatiegesprek gehad bij het bedrijf waar je graag aan de slag wilt. Wil je jezelf nog iets meer in de picture zetten en ervoor zorgen dat het bedrijf jou niet vergeet? Lees snel onze tips.

Vraag wanneer je wat hoort

Bij het afscheid nemen van je gesprekspartner is het goed om meteen te vragen wat de vervolgstappen zijn. Op welke datum hoor je of je bent aangenomen of eventueel op tweede gesprek kunt komen. Daarnaast is het goed om te weten of je iets hoort via de telefoon of mail. Nemen zij contact met jou of verwachten zij van jou dat jij contact met hen opneemt? Ben je op de dag dat je iets hoort niet beschikbaar? Geef dat altijd even door. Zo weten alle partijen waar ze aan toe zijn.

Stuur een bedankmail

Je kunt na het gesprek altijd even je gesprekspartner via de mail bedanken voor het fijne gesprek dat jullie hebben gehad. Doe dit zo snel mogelijk na je gesprek, het liefst nog dezelfde dag. Wacht niet passief af, zoals veel sollicitanten doen, maar onderscheid jezelf via de mail. Zo blijf je in gedachten van degene met wie je het gesprek hebt gehad en creëer je voor jezelf een kans om nogmaals aan te geven dat jij de beste kandidaat bent.

In het onderwerpveld geef je aan waar je mail over gaat, bijv: ‘Bedankt voor het fijne gesprek’. Richt de mail aan je gesprekspartner en noem zijn of haar naam. Let er wel goed op dat je hier geen fouten maakt, het zal je verbazen hoe vaak dit nog misgaat. Maak de mail persoonlijk door details uit het gesprek te benoemen. Hiermee laat je zien dat het geen standaard mailtje is, maar een persoonlijk bedankje. Laat je assertiviteit zien door in te gaan op onderwerpen die terugkomen in de functie. Omschrijf daarbij jouw beeld van de functie en hoe jij daar invulling aan wilt geven. Dit geeft aan dat je goed geluisterd hebt, dat je initiatief toont en niet bang bent.

In het laatste stukje in je mail geef je aan dat je uitkijkt naar een tweede gesprek. Dat je zeer geïnteresseerd bent in het ontmoeten van de rest van de afdeling of leidinggevenden. Hiermee laat je zien dat je interesse hebt in het bedrijf. Blijf wel professioneel en overdrijf niet.

Bel als je niets hoort

Is de afgesproken datum waarop je iets zou horen verstreken en heb je nog geen bericht gehad? Wees dan proactief door je contactpersoon of de HR afdeling zelf te bellen en om verduidelijking te vragen. Geef in dat gesprek aan wie je bent, voor welke baan je gesolliciteerd hebt, wanneer het gesprek heeft plaatsgevonden en met wie en dat je heel graag wilt weten wanneer het besluit genomen wordt. Ook dit is weer een gelegenheid om hen eraan te herinneren dat jij de beste kandidaat bent.

Afgewezen? Vraag waarom

Als je afgewezen wordt, vraag dan wat de precieze reden is van je afwijzing. Misschien ligt het helemaal niet aan jou maar hebben ze een kandidaat gevonden die beter aan de eisen voldoet. Misschien vindt jouw gesprekspartner dat je niet zo goed in het team past. Vraag daarnaast ook naar tips over wat je beter kunt doen tijdens een volgend sollicitatiegesprek.

Ga jij binnenkort op sollicitatiegesprek en wil je meer informatie? Dan wensen we je veel succes en vergeet niet de rest van onze tips te volgen!

Carrièretips

Wil je graag tips en tricks over hoe je het meeste uit je loopbaan haalt? Neem het heft in eigen handen en maak werk van je carrière. 

Boost jouw carrière met onze carrièretips

Beoordeel dit artikel

Wie mag dit artikel echt niet missen? Deel het met je vrienden, familie of collega’s via:

#027 Wat te doen na je sollicitatiegesprek!
door Suzanne van der Eerden
08 augustus 2016
3 minuten
Versie 1 - 08 augustus 2016

Anderen lezen ook deze artikelen

Zoek en vind de baan die bij je past!