Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.

Sluiten

Welke vragen kun je verwachten tijdens je sollicitatiegesprek?

#024 Verwachte vragen tijdens een sollicitatiegesprek
door Charlotte Vis
25 juli 2016
3 minuten
Versie 1 - 25 juli 2016

Het is bijna zover. Nadat je gesolliciteerd hebt op verschillende vacatures ben je uitgenodigd voor een gesprek. Het zoeken naar werk lijkt voorbij, maar dan moet je nog wel deze horde nemen. Ondanks dat geen enkel gesprek hetzelfde is kun je wel van te voren nadenken over vragen die je kunt gaan krijgen en bedenken welke antwoorden je gaat geven. Als je goed voorbereid bent dan straal je dat ook uit. Je komt zelfverzekerd over en je laat zien aan je potentiele werkgever dat je oprecht geïnteresseerd bent in de baan. Maar elke vragen kun je verwachten? Manpower ze voor je op een rijtje, want goede voorbereiding is het halve werk!

Kun je wat over jezelf vertellen?

Een van de meest gestelde vragen tijdens sollicitatiegesprekken is: kun je wat over jezelf vertellen? Je gesprekspartner weet aan het begin van het gesprek alleen wat er in jouw CV en motivatiebrief staat. Nu kun je vertellen wie je bent en wat je komt doen. Maar belangrijker is om te vertellen hoe je bent geworden tot wie je nu bent, wat je drijft in het leven en hoe jouw vrienden je zouden omschrijven. Zorg dat je origineel bent, maar niet overdrijft. Geef ook voorbeelden die aansluiten bij wat je zegt. Geef jij aan dat je vrienden jouw een doorzetter vinden? Licht dan toe waar dat uit blijkt. Noem dus geen eigenschappen die je niet kunt onderbouwen. Bedenk van tevoren of je betere woorden kunt vinden dan ambitieus, gepassioneerd of dynamisch. Ben je ambitieus? Zeg dan dat je graag wat wil bereiken in het leven. Ben je gepassioneerd? Dan kun je ook zeggen dat je graag doet wat je leuk vindt en waar je energie van krijgt. En wat betekent dynamisch nou eigenlijk echt?

Waar ben je het meest trots op dat je het bereikt hebt in je carrière?

Je kunt trots zijn op de meest uiteenlopende dingen. Van het durven zoeken naar een nieuwe baan tot het sluiten van die ene deal waar je maanden over hebt gedaan. Zolang je het goed kunt onderbouwen waarom je er trots op bent, bestaan er geen foute antwoorden. Bedenk natuurlijk wel of het relevant is voor de functie waar je op solliciteert. Hoe relevanter het antwoord hoe beter.

Hoe zou je jouw werkstijl omschrijven?

Je hebt een heleboel verschillende soorten werkstijlen. Ben je iemand die niet afwacht tot je taken toebedeeld worden maar ben je proactief in het oppakken van werkzaamheden? Of ben je iemand die graag zijn taken plant en doorneemt voordat je begint? Krijg je deze vraag? Geef dan eerlijk antwoord en vertel hoe jij het prettigst werkt. Dan kan jouw potentiële werkgever nagaan of dit bij het team en de organisatiecultuur past. Het kan zijn dat je potentiele werkgever nu bedenkt dat jij niet bij het team past, maar dat hoeft natuurlijk niet slecht te zijn. Niets is zo vervelend dan werken in een team waar je je niet thuis voelt. Dan wil je zelf ook niet!

Waar zie je jezelf in 5 jaar?

Als je deze vraag krijgt, kun je vertellen wat je graag wilt bereiken en wat je graag doet in het leven. Wil je graag nog een opleiding volgen om je om te scholen of zie jij jezelf over vijf jaar als manager of leidinggevende van een groot team? Vind je het belangrijk dat er doorgroeimogelijkheden zijn? Geef dit dan aan. Dan weet de mogelijke werkgever meteen hoe hij jou aan zijn bedrijf kan binden.

Kun je zwakke punten noemen?

Een vraag waarmee je al gauw door de mand valt. Veel mensen proberen namelijk hun zwakke punten positief te verpakken. Door dingen te zeggen als dat je altijd overwerkt als je je werk af probeert te krijgen. Er is niets mis met het beter verwoorden van je zwaktes, maar hier moet je niet te ver in willen gaan. Wees oprecht en geef voorbeelden van echte uitdagingen. Beter is het om je eigenschappen te noemen die je wilt verbeteren en hoe je dit zou willen doen. Een eerlijk antwoord met een plan van verbetering geeft blijk van zelfinzicht.

Voorbeelden van zwakke punten die je kunt noemen:

  • Te perfectionistisch
  • Faalangst
  • Moeite met plannen
  • Chaotisch
  • Niet zo goed kunnen inschatten

Kun je 5 sterke eigenschappen noemen?

Noem nu eigenschappen die je onderbouwt met voorbeelden uit de praktijk. Dit is het moment om jouw toegevoegde waarde te benadrukken. Onthoud wel dat het gaat om competenties die bij het werk horen dat je eventueel gaat doen. Noem dus geen eigenschappen waar je werkgever in spé niets aan zal gaan hebben.

Voorbeelden sterke eigenschappen:

  • Kan goed anderen enthousiasmeren
  • Precies en netjes
  • Gestructureerd/ planmatige werken
  • Afspraken nakomen
  • Communicatieve vaardigheden

Hoe ga je om met kritiek?

Er bestaat geen goed of fout antwoord op deze vraag, al moet het antwoord niet overkomen alsof je nooit fouten maakt. Laat zien dat je feedback kan waarderen als het op de juiste manier geuit wordt. Vertel oe je met kritiek omgaat en wat je ermee doet. Je kunt ook vertellen op welke manier jij feedback aan anderen geeft. Geef hierbij altijd praktijkvoorbeelden die passen bij de functie waar je op solliciteert.

Waarom moeten we jou aannemen voor deze baan?

Een vraag die vaak ‘slecht’ beantwoord wordt. Antwoorden zoals ‘omdat ik een echte teamplayer ben’ of ‘omdat ik een harde werker ben’ blijven niet hangen. Daarnaast past jouw profiel al bij de baan waarop je solliciteert, anders was je niet uitgenodigd voor een gesprek. Dit is het moment om te shinen en vertellen wat jou anders maakt dan al die andere sollicitanten die ook op gesprek komen voor deze functie. Wat zijn jouw talenten en competenties, hoe wil je die gaan inzetten, wat wordt jouw nieuwe werkgever daar beter van?

Tot slot

Je kan jezelf nooit volledig voorbereiden, omdat je niet weet welke vragen je precies kunt verwachten. Iemand die goed is in interviewen zal waarschijnlijk doorvragen op de antwoorden die je geeft. Denk daarom goed na over wat je wilt gaan vertellen en wees altijd eerlijk. Je kunt er beter nu achter komen dat je niet bij het bedrijf past, dan er over een paar maanden achter komen dat deze baan het toch niet is. Bedenk van tevoren of je beschikt over de benodigde kennis en kwaliteiten die gevraagd wordt en hoe je jezelf wilt ontwikkelen. Succes!

Carrièretips

Wil je graag tips en tricks over hoe je het meeste uit je loopbaan haalt? Neem het heft in eigen handen en maak werk van je carrière. 

Boost jouw carrière met onze carrièretips

Beoordeel dit artikel

Wie mag dit artikel echt niet missen? Deel het met je vrienden, familie of collega’s via:

#024 Verwachte vragen tijdens een sollicitatiegesprek
door Charlotte Vis
25 juli 2016
3 minuten
Versie 1 - 25 juli 2016

Anderen lezen ook deze artikelen

Zoek en vind de baan die bij je past!