Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.

Sluiten

Een goede voorbereiding op je sollicitatiegesprek is het halve werk

#023 Voorbereiden op je sollicitatiegesprek
door Charlotte Vis
18 juli 2016
3 minuten
Versie 1 - 18 juli 2016

Bereid je voor op je sollicitatiegesprek Van harte gefeliciteerd met de uitnodiging voor je sollicitatiegesprek. De baan die je zo graag wilt hebben ligt binnen handbereik, maar wat nu? Geen stress, het geheim van een succesvol gesprek is op tijd beginnen en jezelf goed voorbereiden. Het liefst enkele dagen van te voren. Met deze slimme tips ben je zo klaargestoomd, kun jij een fantastische indruk achterlaten en sleep jij jouw droombaan in de wacht. Laat dat sollicitatiegesprek maar komen!

Voorbereiding

De titel zegt het al, voorbereiding is het halve werk. Het is van belang je goed in te lezen in de functie die je eventueel gaat bekleden en het bedrijf waar je komt te werken. Zo laat je zien dat je respect hebt voor de organisatie en dat je interesse oprecht is. Check online met wie je het gesprek hebt en verdiep je (een klein beetje) in deze persoon. Wie is deze persoon? Wat doet deze persoon? Wat heeft deze persoon allemaal gedaan? Kun je misschien een originele vraag bedenken die je kunt stellen? Een goede én leuke vraag stelt niet iedereen, dus daarmee kun je meteen indruk maken. Veel informatie kun je vinden via Google of LinkedIn.

Het feit dat je bent uitgenodigd, betekent dat je de kwaliteiten hebt die ze zoeken. Zo lijkt het in ieder geval op papier. Tijdens het persoonlijke gesprek krijg je de kans om jezelf te bewijzen en te laten zien dat alles wat op papier staat ook echt zo is. Je moet het bedrijf overtuigen dat je in het echt ook de kandidaat bent die ze zoeken. Leg uit wat je in het verleden gedaan hebt, wat je successen waren en wat jij kunt toevoegen aan het bedrijf. Maar let op; word niet arrogant! Dat vindt niemand leuk!

En natuurlijk kun je ook nadenken over mogelijke vragen. De volgende vragen worden vaak gesteld in een sollicitatiegesprek:

  • Kun je iets over jezelf vertellen?
  • Waar liggen je sterke punten?
  • Waar ben je niet zo goed in?
  • Waar sta je over vijf jaar?
  • Op welke dingen die je bereikt hebt ben je trots?
  • Wat kun je toevoegen aan ons bedrijf?
  • Hoe zouden je huidige collega’s/ oud-collega’s jou omschrijven?

Als je jezelf goed hebt voorbereid, ben je zekerder van jezelf en straal je zelfvertrouwen uit. Schrijf zelf ook vragen op die je hebt over de functie en het bedrijf. Door vragen te stellen toon je interesse in het bedrijf. Daarnaast laat je zien dat je assertief bent en je oprecht belangstelling hebt voor de functie.

Een goede voorbereiding

Een sollicitatiegesprek gaat om een eerste indruk. Het is bewezen dat een werkgever in de eerste 30 seconden van het gesprek de beslissing maakt of je wordt aangenomen of niet. Bij een eerste ontmoeting, zowel zakelijk als privé wordt er binnen 30 seconden, geheel onbewust, een mening gevormd. Om deze mening zo positief mogelijk te beïnvloeden moet je ervoor zorgen dat je vriendelijkheid uitstraalt, met een open houding het gesprek in gaat en niet als eerste gaat zitten.

Kleed je netjes en zorg en dat je niet over- of underdressed bent. Weet wat de dresscode is binnen een bedrijf en zorg dat jij je volgens dezelfde code kleedt. Kom niet in kostuum als iedereen een spijkerbroek draagt, en kom niet in een spijkerbroek als iedereen een kostuum draagt. Kom op tijd. Ga de dag ervoor op tijd naar bed en leg alle spullen die je nodig hebt voor het gesprek alvast klaar. Zo hoef je niet te haasten en ervaar je minder stress. Onthoud de naam van de persoon met wie je het gesprek hebt. Daarnaast is het belangrijk een stevige handdruk te geven bij binnenkomst en je gesprekspartner aan te kijken tijdens het praten.

Heb je referenties?

Tijdens het opstellen van je cv en sollicitatiebrief heb je wellicht aangegeven wie jouw referenties zijn. Referenties zijn personen waar je mee gewerkt hebt bij vorige werkgevers en die meer kunnen vertellen over de manier waarop jij jouw werk uitvoert. Geef nooit zonder toestemming van de persoon zelf iemand als referentie op. Bereid hen erop voor dat ze gebeld kunnen worden door jouw (mogelijk) toekomstige werkgever.

Wil je nog meer informatie ter voorbereiding op je sollicitatiegesprek? Check ook de andere filmpjes waarin we onder andere uitleggen wat het belang is van goede referenties en hoe je je moet voorbereiden op een tweede gesprek.

Omscholen of opleiden?

Wil jij jezelf omscholen of opleiden met baangarantie? We hebben een heleboel mogelijkheden in verschillende sectoren.

Klik hier!

Carrièretips

Wil je graag tips en tricks over hoe je het meeste uit je loopbaan haalt? Neem het heft in eigen handen en boost jouw carrière met onze carrièretips.

Bekijk ze hier

Beoordeel dit artikel

Wie mag dit artikel echt niet missen? Deel het met je vrienden, familie of collega’s via:

Anderen lezen ook deze artikelen

Zoek en vind de baan die bij je past!