Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.

Sluiten

Hoe schrijf ik een CV?

#022 Hoe schrijf ik een cv?
door Suzanne van der Eerden
11 juli 2016
3 minuten
Versie 1 - 11 juli 2016

Hoe schrijf ik een CV Reageren op de vacature van je dromen: wie wil het niet? Maar voordat het zover is zal je eerst het een en ander op orde moeten hebben, zoals je curriculum vitae (cv). Je cv vertelt letterlijk jouw levensloop en verdient daarmee de nodige aandacht. De eerste keer je cv maken is leuk, maar niet perse gemakkelijk. Wat moet er nu écht in en wat kun je beter weglaten op je cv, maar wel in je sollicitatiebrief zetten? En hoe creatief mag je cv wel of niet zijn? Alle begin is moeilijk en wij helpen je graag goed op weg. Wij geven antwoord op de vraag: hoe maak je een cv?

Tips voor een goede cv

Het beste voorbeeld van een goed cv is misschien wat klassiek: maak je cv in Word. Afhankelijk van toekomstige functies kun je ‘m natuurlijk best creatiever maken, maar zorg dat je een goede basis cv hebt die in een paar seconde een goede indruk achterlaat en op de ‘yes’-stapel belandt.

Een goed cv bestaat in ieder geval uit de volgende onderdelen:

  • Je persoonsgegevens zoals je naam, geboortedatum, burgerlijke staat, contactgegevens en vermelding van welk rijbewijs je hebt.
  • Je opleiding, vaardigheden en relevante werkervaring. (Dit is ook een goede plek om behaalde certificaten zoals die van heftruckchauffeur of Wft-basis te vermelden)
  • Hobby’s of activiteiten die iets over jezelf vertellen. Denk hierbij aan een bestuur of commissie waarin je een rol had, een sport die je beoefent of een rol die je in je vriendengroep hebt.

Presentatie is niet alles, maar wel veel

Wat je in je cv zet is natuurlijk de kern, maar het oog wil ook wat. Je cv mag absoluut geen grammaticale fouten en spelfouten bevatten: wees dus zorgvuldig en laat je cv checken door iemand die hier verstand van heeft! Daarnaast moet het document goed leesbaar zijn en in één oogopslag duidelijk maken wie jij (op papier) bent. Denk goed na over de opmaak en bedenk: minder is vaak meer. Een cv met veel verschillende kleuren, lettertypes en grootte kan misschien een feest zijn om te maken, maar is niet direct duidelijk, leesbaar cv.

Een boodschappenlijstje

Zie je cv als een boodschappenlijstje, waarbij een werkgever de dingen die hij nodig heeft eenvoudig van kan afstrepen. Je woonplaats heeft betrekking op eventueel reistijd en -kosten, je opleiding en werkervaring vertellen wat over je niveau en de aansluiting op de functie en je certificaten kunnen doorslaggevend zijn als het gaat om de aanvulling binnen het huidige team. Dan wil je natuurlijk zorgen dat een werkgevers eenvoudig kunnen zien wat voor vlees ze in de kuip hebben.

Bovenstaande informatie hebben we ook voor je op een rijtje gezet in een korte video. Makkelijker wordt het bijna niet! Wil je meer informatie over het schrijven van een motivatie- of sollicitatiebrief? Kijk dan hier.

Omscholen of opleiden?

Wil jij jezelf omscholen of opleiden met baangarantie? We hebben een heleboel mogelijkheden in verschillende sectoren.

Klik hier!

Carrièretips

Wil je graag tips en tricks over hoe je het meeste uit je loopbaan haalt? Neem het heft in eigen handen en boost jouw carrière met onze carrièretips.

Bekijk ze hier

Beoordeel dit artikel

Wie mag dit artikel echt niet missen? Deel het met je vrienden, familie of collega’s via:

#022 Hoe schrijf ik een cv?
door Suzanne van der Eerden
11 juli 2016
3 minuten
Versie 1 - 11 juli 2016

Anderen lezen ook deze artikelen

Zoek en vind de baan die bij je past!