Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.

Sluiten

Solliciteren doe je zo

#020 Sollicitatietips
door Suzanne van der Eerden
11 juli 2016
3 minuten
Versie 1 - 11 juli 2016

Solliciteren, ga er maar aanstaan. Waar moet je eigenlijk beginnen als het gaat om werk zoeken? Het antwoord lijkt misschien eenvoudig, maar voor veel mensen is dit niet het geval. Want wat doet een uitzendbureau? En wie kan je helpen met het voorbereiden van een succesvolle sollicitatie? Een leuke vacature zoeken én vinden begint bij jezelf. Maar, wij geven je graag een aantal tips om solliciteren van A tot Z onder de knie te krijgen. Op die manier wordt solliciteren en stuk makkelijker en leuker.

Vraag jezelf eens af

Begin gewoon bij het begin. “Wat wil ik worden?” en “waar wil ik werken” zijn echt geen gekke vragen om jezelf te stellen voor je wilt gaan solliciteren. Want weten wat je zoekt is een belangrijk begin als je het ook wilt kunnen vinden. Probeer van te voren te bedenken wat jij leuk werk vindt alvorens je gaat zoeken naar vacatures.

Een online indruk achter laten

Net zoals dat jij hoogstwaarschijnlijk je zoektocht naar een nieuwe baan bent begonnen via Google, zoeken ook werkgevers (informatie over) potentiële kandidaten via de populaire zoekmachine. Vrijwel altijd zullen jouw social media profielen zoals Facebook en LinkedIn, als een van de eerste zoekresultaten te zien zijn. Zorg daarom altijd dat je informatie up-to-date en representatief is en dat je duidelijk maakt dat en wat voor werk je zoekt, zodat je online net zo’n goede indruk achter laat als dat je tijdens je sollicitatiegesprek wilt achterlaten. En dat betekent dat je die feestfoto’s op Facebook aan een extra check wil onderwerpen. Om ze vervolgens te verbergen. Vergeet ook niet je profielfoto op LinkedIn de aandacht te geven die hij verdient.

Zoek en gij zult vinden.

Vacatures zoeken kan op verschillende manieren. Kijk eens op een vacaturebank of de website van bedrijven waar je graag voor zou willen werken of ga naar het arbeids- of uitzendbureau. Om je kans op het vinden van die ene leuke vacature te vergroten, zoek je naar forums, groepen en netwerken die aansluiten bij de baan die jij wilt. Vergeet ook niet je vrienden te informeren dat je op zoek bent naar een nieuwe baan: via via een baan vinden, gebeurt veel vaker dan je denkt. Het is dus ook zeker een goed idee om op LinkedIn te vermelden dat je op zoek bent naar een baan!

Vier vragen aan jezelf

Als je eenmaal aan het zoeken bent, is het goed om antwoord te krijgen op een aantal vragen over jezelf. Denk na over wat je vaardigheden en interesses zijn, welke waarden jij belangrijk vindt en wat voor type medewerker en collega je bent. Dit zijn dingen waar een werkgever al over na heeft gedacht en waar ze in een (goede) vacaturetekst naar zullen vragen. 
Handig als je daar volmondig antwoord op kunt geven in je sollicitatiebrief!

Bekijk ook onderstaande video over sollicitatietips, waarin de bovenstaande informatie nog even kort en bondig voor je op een rijtje wordt gezet.

Succes!

Sollicitatietips!

Neem het heft in eigen handen en maak werk van je carrière! Lees onze tips en tricks over hoe jij het meeste uit je loopbaan haalt.

Bekijk ook de onderstaande video voor diverse sollicitatietips

Beoordeel dit artikel

Wie mag dit artikel echt niet missen? Deel het met je vrienden, familie of collega’s via:

#020 Sollicitatietips
door Suzanne van der Eerden
11 juli 2016
3 minuten
Versie 1 - 11 juli 2016

Anderen lezen ook deze artikelen

Zoek en vind de baan die bij je past!