Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.

Sluiten

Maak jouw sollicitatiebrief een van de beste

#021 Sollicitatiebrief schrijven
door Suzanne van der Eerden
04 juli 2016
3 minuten
Versie 1 - 04 juli 2016

Zo schrijf je een sollicitatiebrief

Hoe kun jij er voor zorgen dat werkgevers en recruiters van jouw sollicitatiebrief denken “die moeten we hebben!”? Solliciteren blijft een lastig verhaal. Een verhaal waar wij je graag bij willen helpen. Hoe zorg je dat jouw brief eruit springt tussen alle andere brieven? En waar letten werkgevers en recruiters op tijdens het vinden van nieuw personeel? Natuurlijk moet je alle benodigde informatie bij elkaar hebben voordat je kunt starten met het schrijven van een sollicitatiebrief en cv. Maar wij geven je graag wat extra handvatten hoe je alles overzichtelijk kunt presenteren en waar je op moet letten tijdens het schrijven van je sollicitatiebrief.

Jouw waarden en die van het bedrijf

Je sollicitatiebrief wordt pas echt een van de beste als je, voordat je begint met schrijven, alle benodigde informatie hebt. Zoek eerst online uit, wat voor bedrijf het is en waar zij waarde aan hechten. Passen deze waarden bij die van jou en waaruit blijkt dat? Bekijk de functieomschrijving ook goed. Welke ervaringen en kwalificaties zoekt het bedrijf en hoe pas jij in dit plaatje? Een sollicitatie- of motivatiebrief dient als aanvulling op je cv. Gebruik de brief dus om een een aantal belangrijke zaken toe te lichten die je in de cv hebt gezet. Bij je werkervaring leg je uit wat je precies bij die bedrijven hebt gedaan en bij je studies vertel je welke specialisaties je hebt geleerd. Het is niet de bedoeling dat je in herhaling valt, maar dat je je persoonlijke verhaal vertelt. Wie ben jij, wat heb je gedaan en bereikt en wat heb jij dit bedrijf te bieden? Dit kun je in een aantal alinea’s vertellen. In het filmpje zie je precies wat onmisbaar is in een sollicitatiebrief.

Indeling van je brief

Tegenwoordig moet je vaak online solliciteren, via de mail of via de website van het bedrijf waar je aan de slag wilt. Een online sollicitatie zit iets anders in elkaar dan een motivatie uitgeschreven op papier. Bovenaan hoeft niet meer je adres, maar een regel met "Betreft: sollicitatie [functie, bedrijf]” met daaronder de datum en de plaats waar de brief is geschreven. Daarna begin je je brief met een inleidend stuk met waar je de vacature hebt gevonden, wat je zo aanspreekt en waarom. In de tweede alinea schrijf je je relevante werkervaring en beschrijf je wat je bij je werkverleden gedaan en gepresteerd hebt. Als laatste rond je de brief af met de vraag naar een reactie en met je naam en telefoonnummer.

De opmaak van je brief

De beste manier om ervoor te zorgen dat jouw brief goed leesbaar is, is door alles goed te ordenen. Zorg ervoor dat alles in een logische volgorde staat, het makkelijk leesbaar is en dat je niet onnodig veel informatie geeft. Het is belangrijk dat je brief een formele lay-out heeft en dat het past bij het bedrijf waar je aan de slag wilt. Een beetje creativiteit kan altijd, maar zorg dat het professioneel blijft. Een werkgever zal niet snel een sollicitant uitnodigen als zij zes verschillende motiefjes in negen verschillende kleuren als achtergrond gebruikt.

Jouw moment om te shinen!

Laat jezelf van je beste kant zien. Dit is jouw moment om te shinen! Gebruik deze kans om het bedrijf of de recruiter ervan te overtuigen dat jij de perfecte kandidaat bent. Beschrijf specifieke werkgerelateerde successen of prestaties uit het verleden. Let daarbij wel op dat deze aansluiten bij de functie waarop je solliciteert. De eerste prijs voor mooiste cavia winnen bij een dierenwedstrijd is leuk, maar niet heel relevant voor een kantoorfunctie. Laat zien wat jij het bedrijf te bieden hebt en waarom jij die functie verdient!
Schrijf eerst alle onderdelen uit op een kladpapiertje. Zo heb je de ruimte om dingen anders te formuleren of eventueel te schrappen. Je brief mag uiteindelijk niet meer dan 3-4 alinea’s zijn. Hou het kort maar krachtig. Vertel niet alleen alles wat je wilt delen, maar laat alles tot de verbeelding spreken met levendige voorbeelden en leuke anekdotes. Hou het dichtbij jezelf en overdrijf niet.

Wil je nog meer informatie over hoe jij wordt aangenomen bij jouw droombaan? Check onze andere blogs. Ben je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, maar heb je geen idee wat je nu moet doen? Geen nood, bekijk onderstaande video en zorg dat jij voorbereid bent.

Carrièretips

Wil je graag tips en tricks over hoe je het meeste uit je loopbaan haalt? Neem het heft in eigen handen en maak werk van je carrière. 

Boost jouw carrière met onze carrièretips

Beoordeel dit artikel

Wie mag dit artikel echt niet missen? Deel het met je vrienden, familie of collega’s via:

#021 Sollicitatiebrief schrijven
door Suzanne van der Eerden
04 juli 2016
3 minuten
Versie 1 - 04 juli 2016

Anderen lezen ook deze artikelen

Zoek en vind de baan die bij je past!