Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.

Sluiten

Wat de troonrede van 2015 over de arbeidsmarkt zegt

#006 Prinsjesdag 2015
door Charlotte Vis
16 september 2015
1 minuut
Versie 1 - 16 september 2015

De derde dinsdag van de maand september is weer voorbij. De creatieve hoedjes liggen weer in de kast, de vlaggen zijn naar beneden gehaald en de rust is wedergekeerd op het Binnenhof. De nieuwslezers verslaan Prinsjesdag als een bijzondere dag. De dag waarop Koning Willem-Alexander zijn derde troonrede voorleest en een dag waarop benadrukt wordt dat de economie groeit. En waar economieën groeien, worden kansen geboren.

Economische groei

De economie steeg dit jaar met 2% en naar verwachting zal deze groei doorzetten met 2,6% volgend jaar. Dat betekent dat zes miljoen huishoudens meer te besteden zullen hebben. “Dankzij de inzet en het doorzettingsvermogen van ondernemers, werknemers en veel anderen in de samenleving staat Nederland er in sociaal economisch opzicht relatief goed voor”, aldus Koning Willem Alexander.

Goede tijden voor werkenden

Voor werkenden komen er goede tijden aan. Ze hebben gemiddeld €750 meer te besteden. Werklozen met alleen een bijstandsuitkering gaan er helaas niet op vooruit. Ook Jeroen Dijsselbloem stelt dat er een positieve verandering gaande is bij het Nederlandse volk. “Nederlanders zoeken op internet voor het eerst sinds tijden vaker op ‘loonsverhoging’ dan op ‘ontslagvergoeding’.”

Extra aandacht voor kwetsbaren

De kwetsbare groepen in Nederland worden aankomend jaar met 100 miljoen euro extra geholpen. Zo wordt er ondersteuning geboden in allerlei opvanginstellingen en daarbuiten, maar er worden ook maatschappelijk werkers, (ouderen)adviseurs en andere vrijwilligers ingezet.

De economische groei is in veel verschillende sectoren zichtbaar. Zo werken er dit jaar 100.000 mensen meer dan dezelfde periode vorig jaar. En wordt er rekening gehouden met de emancipatie van de vaders in ons land. Vanaf 2017 hebben alle kersverse papa’s recht op vijf dagen verlof in plaats van twee.

Meer banen en lagere inkomstenbelasting

De regering wil banen creëren en de koopkracht verhogen door het makkelijker te maken voor MKB’ers om mensen aan te nemen. Daarnaast willen ze een lagere inkomstenbelasting heffen en ervoor zorgen dat mensen die langdurig thuis zitten en een uitkering genieten beter begeleid worden naar nieuw werk. Ondanks dat het aantal banen toeneemt is de werkloosheid nog steeds hoog.

Deze begeleiding zal bestaan uit:

 • Stages en werkplekken voor jongeren
 • Tijdelijk werk met behoud van WW
 • Opties om een opleiding te volgen met baangarantie en het behoud van WW

Extra geld voor zelfstandigen

Voor zelfstandigen verandert er weinig. De aftrek zoals die nu bestaat zal blijven zoals die is. Om deze vorm van ondernemerschap te stimuleren wordt er volgend jaar 100 miljoen euro beschikbaar gesteld zodat startende ondernemers fiscale voordelen kunnen aanvragen als zij met innovatieve ideeën komen. Daarnaast komt er in 2017 50 miljoen extra bij om particulieren te laten investeren in startups en het MKB.

Einde aan nullijn ambtenaren en leraren

Als laatste is er ook nog goed nieuws voor de personeelsleden van de overheid. Na jaren van een nullijn omtrent de inkomens van leraren, agenten, militairen en ander overheidspersoneel krijgen zij ook weer de kans om mee te stijgen met de loonontwikkelingen in de markt.

Beoordeel dit artikel

Wie mag dit artikel echt niet missen? Deel het met je vrienden, familie of collega’s via:

#006 Prinsjesdag 2015
door Charlotte Vis
16 september 2015
1 minuut
Versie 1 - 16 september 2015

Anderen lezen ook deze artikelen

 • Wat mag je verwachten van een werving & selectie consultant? 

  Wat mag je verwachten van een werving & selectie consultant? 

  27-03-2018

  Persoonlijke begeleiding en sterke betrokkenheid van een professional kan je helpen jou aan de juiste werkgever te koppelen. Een van die manieren is door Werving & Selectie, waarbij een consultant zich voor jou en klanten inzet om de juiste match te maken. Werkenden Fabian, Roel en Wendy vertellen hun verhaal. Lees meer

 •  Op deze manier pak jij de kansen op de huidige markt 

   Op deze manier pak jij de kansen op de huidige markt 

  15-03-2018

  Als hogeropgeleide millennial ben je volop in beweging. Maak jij voldoende gebruik van de kennis die er om je heen beschikbaar is? Weet jij wat jouw positie op de arbeidsmarkt is? Welke kansen liggen er voor jou op de huidige markt en welke kansen moeten we samen creëren? Het antwoord is dichterbij dan je denkt. Lees meer

Zoek en vind de baan die bij je past!